Advertisement

Koç Gözüyle: Cengiz Karadağ'ın F.Bahçe Ülker - Zalgiris Maçı Analizi

Fenerbahçe Ülker maça Trevis Watson’ın post up hücumlarına yardım getirerek başladı. Bu, Zalgiris’in efektif olan dış atıcılarına boş atış imkanı sağladı. Buna karşılık Fenerbahçe Ülker de post up hücumları ile Trevis Watson’a faul problemi aldırmaya çalıştı. Henüz ilk 3 dakikada Fenerbahçe Ülker 3 top kaybı yaptı. Zalgiris bunu iyi değerlendirdi ve periyot bitimine 7 dakika kala 11-3 önde geçti. Jasikevicus ve Mirsad’ın oyuna girmesi ile savunma ve hücumda daha dengeli olan Fenerbahçe Ülker, çeyreğin bitmesine 2 dakika kala skoru 17-16’ya getirdi. Mirsad’ın top kapma ve ribaundları ile kolay sayılar bulan Fenerbahçe Ülker ilk çeyreği 22 - 19 önde geçti. İlk çeyreğin en ilginç istatistiği ise 1/5 (yüzde 20) ile Fenerbahçe Ülker’in faul atması oldu.


İkinci çeyrek karşılıklı sayılar ile başladı. Devrenin bitmesine 7 dakika kala 24-22, 6 dakika kala ise 29-26 Fenerbahçe Ülker’in üstünlüğü ile geçildi. Ukic’in sayıları ile son 1 dakika 37-33 Fenerbahçe lehine geçilirken Collins’in üçlük atışı ile skor 37-36’ya geldi. Faul atışları ile geçen son dakika sonunda devre 41-41 bitti. İlk yarı sonunda bu maça kadar oynadığı maçlarda 18.7 top kaybı ile oynayan Zalgiris sadece 4 top kaybı yapmıştı. Buna karşın Fenerbahçe Ülker’in 1/6 yüzdesi ile faul atması, ilk devrede Fenerbahçe Ülker adına en negatif durumdu. Ayrıca Zalgiris’in toplam maçlar sonunda 76 sayı averajı ile oynarken ilk devrede 41 sayı bulması yine olumsuz bir yandı.


Daha tempolu hücum yapıp 5 -0’lık bir seri ile 3. çeyreğe başlayan Zalgiris, özellikle dış şutlar ile çeyrek bitimine 6 dakika kala 48-47’lik skor ile öne geçti. Bu dakikalarda karşılıklı top kayıpları oldu. Zalgiris, 3 dakika kala 51 - 48 önde geçti. Çeyrek ise 58 - 54 Fenerbahçe Ülker’in üstünlüğü ile bitti. İlk 3 çeyrek sonunda ya aşırı rahatlıktan ya da aşırı konsantrasyondan olsa gerek Fenerbahçe Ülker hem savunmada hem hücumda istediklerini ve bekleneni bir türlü sahaya yansıtamadı. Bunun en belirgin göstergesi ise 5/14 ile yüzde 35’lik faul atışları oldu.


Final periyoduna 5-0’lık seri ile başlayan Zalgiris, 1 dakika içinde 59-58 öne geçti. Sonrasında özellikle hücumda sistem dışına çıkıp zorlama atışlar yapmaya başlayan Zalgiris karşısında Fenerbahçe Ülker maçın bitimine 7 dakika kala skoru 65-61’e getirdi. Bu sefer de Fenerbahçe Ülker’den zorlama atışlar geldi. Zalgiris bunları iyi değerlendirerek bitime 5 dakika kala skoru 65-63’e getirdi. Bu dakikadan itibaren savunmasını sertleştiren Fenerbahçe Ülker bunun karşılığını kaptığı toplarla ve kolay sayılar bularak gördü, skoru bitime 3 dakika kala 73-64’e getirdi. Oyunun kalan dakikalarında Zalgiris maçı kazanmak adına erken dış şutlar kullanıp taktik fauller yaptı. Maç 80-72’lik skorla Fenerbahçe Ülker’in oldu.


Bu kadar önemli bir maçta grubun galibiyetsiz ve en zayıf takımı görüntüsündeki Zalgiris’e karşı Fenerbahçe Ülker’in zorlanmasının başlıca sebebi bana göre mental olarak hazır olmamaları idi. Dediğim gibi ya aşırı önemseyip fazla konsantrasyon ya da “Nasıl olsa kazanırız” havası maçın çok sıkıntılı geçmesine neden oldu. 14 top kaybı ve yüzde 40 ile 9/22 faul atışı bunun en net göstergesi idi. Her şeye rağmen Kinsey,Kaya ve Vidmar gibi çok önemli oyuncuların eksikliğine rağmen maç kazanılması ve 3’te 3 galibiyet yüzdesine gelmesi çok önemli. Gelecek maçın kazanılması halinde bence Fenerbahçe Ülker grubu ilk 2’de bitirmeyi garantileyecek. Final 4 adına çok büyük avantaj elde edecek.


* Ozan Aktay'ın maç yazısını okumak için de burayı tıklayabilirsiniz.

Koç Gözüyle: Cengiz Karadağ'ın F.Bahçe Ülker - Zalgiris Maçı Analizi Koç Gözüyle: Cengiz Karadağ'ın F.Bahçe Ülker - Zalgiris Maçı Analizi Reviewed by Adsız on 23:29 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.