Advertisement

Türkiye 64 Fransa 68 (Bir Son Top Krizi Daha)


İkinci turda ilk maçında grupta 5'te 5 yapan Fransa karşısındaydık. İspanya galibiyetinin moraliyle ve 1 günlük dinlenmenin ardından çıktığımız maçın baş hakeminin Polonya maçında aleyhimze kararlar veren ve mağlubiyete hatırı sayılır derecede etki yapan Rus hakem Mkhaylov'un olduğunu öğrenmek kafalarda tereddüt oluşturdu.

Mücadele karşlılıklı isabetsiz atışlarla başladı. Ömer Aşık'ın pota altında verdiği savaş ve topladığı ribaundlarla skoru 8-2'ye getirmeyi başardık. Tony Parker Fransa'nın attığı hemen hemen her sayıda katkısını yaptı. Takımımız ilk hücumlarda çoğu zaman başarısız olsa da Ömer Aşık ve Ersan İlyasova ile aldığımız ribaundlarla ikinci hücum şansı yakaladık ve bu sayede skora tutunduk. İlk çeyreği 14-12 ile Türkiye önde geçerken ribaundlarda 14-5 üstünlüğümüz vardı ancak ilk 10 dakikada yaptığımız 7 top kaybı ve bununla beraber gelen Fransa sayılarıyla skor birbirine yakın geçti.

İkinci çeyrekte Ömer Aşık ve Ersan İlyasova'yı mecburen dinlendirerek başladık. Fakat bu durum sayı bulmamızı sağlayan ribaundları alamamamıza yol açtı. Oğuz'un atletik Fransa uzunları karşısında ribaundlarda etkisiz kalmasıyla hem hücumda hem de savunmada sıkıntılar yaşadık. Nicolas Batum'un sayılarıyla öne geçen Fransa, Noah ve Ali Traore ile ribaundları toplayarak sayı üretme şansımızı elimizden aldı. Yaptığımız anlamsız top kayıplarıyla fast break ile kolay sayılar bulan Fransa, çeyreğin bitimine 2.20 kala Pietrus'un smacıyla farkı 5 sayıya çıkardı ve Orhun Ene molayı almak zorunda kaldı (30-25). Molanın ardından Enes ve Ersan ile sahaya döndük, mecburduk. Çünkü Fransa ne zaman ribaundları almaya başladı, geriden gelerek öne geçti ve farkı açtı. Devreye 31-27 geride girdik.

İlk 20 dakikada ribaundlarda 23-13'lük üstünlük kuran milli takımımız, bu maça kadar ortalama 11 top kaybı yapmıştı. Ancak bugün henüz iki periyotta 11 top kaybına ulaştık. Atletik ve hızlı olan Fransa milli takımına karşı yaptığımız bu top kayıpları haliyle potamızda hızlı hücum ve akabinde kolay sayı olarak potamıza döndü.

Üçüncü çeyrekte takım olarak potadan çok uzak atışlar kullandık. Ömer Aşık'ın kenarda olduğu bölümlerde oyuna giren Oğuz Savaş hızlı ve ayakları çabuk Fransa uzunlarına karşı yavaş ve etkisiz kaldı. Keza Enes de tecrübesiz olduğundan verim veremedi. Kötü attığımız dış atışları üçüncü çeyrekte de devam ettirince Tony Parker üstad çeyreğin sonuna doğru önce serbest atışlardan sayı buldu ardından da Gelebale ve Kahudi'ye iki dip çizgiden iki asist verdi. Sonuç olarak 8-0'lık bir seri yiyen takımımız dördüncü periyota 13 sayı farkla mağlup girdi.

İlk çeyreğin başından beri oyunu forse eden Fransa'ya karşı Orhun Ene son bölümde ilk kez alan savunmasını denedi. Alan savunması karşısında skor üretmekte zorlandı Fransa. Üçlük çizgisinin gerisinden 9 kez şut deneyen horozlar hiç isabet kaydedemedi. Ribaundlarda da durumu dengeleyen takımımız Ersan'ın da son dakikalarda ribaund ve bloklarıyla kıpırdandı. Hidayet ve Emir'in penetreleriyle yaptırdığı faullerle aradaki farkı eritmeyi başardık. Alan savunmamızla 6 dakikada sadece 2 sayı izni verdik Fransa'ya. İnsan bu sonucu görünce keşke daha önce deneseydik demekten kendini alamıyor. Orhun Ene'nin biraz geç kaldığını söyleyebiliriz bu konuda. Ersan'ın Noah'a bloku ve ardından kazandırdığı basket faulüyle farkı 3 sayıya indirdiğimizde "Çılgın Türkler'in" geri geldiğini tüm salon hissetmişti. Parker'ın acemice yaptığı top kaybının ardından son 5 saniyede atacağımız bir üçlükle maçı uzatabilirdik ama bu kadar önemli oyuncular barındıran bir takımın yapmaması gereken, hele ki maçın son hücumunda hiç yapılmaması gereken hatayı yaptık, Emir Preldzic ile 5 saniyede topu oyuna sokamadık. Pas verecek oyuncu da vardı ama sanki Emir dondu kaldı o pozisyonda.. 13 sayıdan büyük bir eforla geri geldiğimiz maçın sonunu böyle oynamak yakışık kalmadı. İyi kötü bir üçlük kullanmalıydık o anda...

 Atletik özellikleri bizim takımımıza nazaran üst düzey olan Fransa karşısında yaptığımız 16 top kaybına (11'i ilk yarıda) ve dış atış yüzdemizin 5/24 olmasına rağmen maçı kazanabilme / uzatabilme noktasına getirmemiz tuhaf. Hani basketbolda bu tür maçlara çok az rastlanır. Çok top kaybı yap, yüzdesiz at ama maçı kazanabilme ihtimalini yitirme. Bu çok garip bir şey. Ribaudlardaki üstünlüğümüzün yanı sıra Fransa'nın son periyotta alan savunmasına karşı bocalamasının da etkisi var bunda.

Orhun Ene'yi alan savunmasını daha önceden denemediği için eleştirebiliriz. Görünen o ki haklıyız da. Bu biraz tecrübesizlikten kaynaklanıyor. Ama yine de bu mağlubiyetten Orhun Ene'yi sorumlu tutamayız tamamıyla. Takım halinde 16 top kaybı yapan, %45 ile ikilik, %21 ile üçlük atan oyuncuların beceriksizliğinin payı daha fazla.

Şu periyot sonlarını doğru oynamayı bir türlü beceremedik bu şampiyonada. En büyük sıkıntı orada işte. O sorunu da çözersek umutlarımızı korumalıyız. Almanya karşısında galibiyet alacağımızı düşünüyorum. Sırbistan maçını ise sakince ve kendi doğrularımızı oynayarak kazanabiliriz.

Maçın ilginç detayları

*Tony Parker tek başına 5 asist yaparken, milli takımımız takım halinde 5 asistte kaldı.
* Fransa'da Nicolas Batum 13 sayıyla maçı noktalarken tüm sayılarını ilk yarıda attı.
* Maçtaki ilk sayısını üçüncü çeyrekte kaydeden Ersan İlyasova, maçı 10 sayı - 10 ribaundla tamamladı. Tecrübeli oyuncu son dakikalarda Noah'a 2 blok yaptı.
* Milli Takımımız'da Cenk Akyol ve İzzet Türkyılmaz süre almazken Fransa'da ise Steed Tchicamboud oyuna dahil olmadı.

TÜRKİYE (64): Emir Preldizc 11 (2 ribaund), Ömer Onan 8 (1 ribaund), Ersan İlyasova 10 (10 ribaund, 1 asist), Kerem Tunçeri (1 ribaund, 3 asist), Oğuz Savaş 6 (2 ribaund), Ömer Aşık 10 (11 ribaund), Ender Arslan 2 (1 asist), Enes Kanter 4 (2 ribaund), Hidayet Türkoğlu 13 (8 ribaund),

FRANSA (68): Joakim Noah 7 (4 ribaund), Nicolas Batum 13 (1 ribaund), Kevin Seraphin 2, Charles Kahudi 8 (5 ribaund, 1 asist), Tony Parker 20 (6 ribaund, 5 asist), Ali Traore 8 (2 ribaund), Florent Pietrus 4 (4 ribaund), Nando De Colo (3 ribaund, 2 asist), Boris Diaw 3 (5 ribaund,1 asist), Mickael Gelabale 3 (2 ribaund, 1 asist)

1.PERİYOT:14-12
2.PERİTOT:13-19
3.PERİYOT:17-26
4.PERİYOT:20-11
Türkiye 64 Fransa 68 (Bir Son Top Krizi Daha) Türkiye 64 Fransa 68 (Bir Son Top Krizi Daha) Reviewed by Adsız on 20:48 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.