Advertisement

Makedonya Abartmaz Dedik Abarttı, Yok Artık Olmaz Dedik Yine Abarttı (67-65)

{26789E07-60F1-4000-9E8E-B0CA47369A71}flexible.jpg (560×360)
Avrupa Şampiyonası'nda en şaşırtıcı sonuçlar alan takım Makedonlar. Grupta Yunanistan ve Hırvatistan gibi iki güçlü ekip içinde olmak üzere 4 maçın 3'ünü kazandılar. Yunanistan ile Hırvatistan'ın gruptan çıkacağını düşünen  bir çok kesimi de ters köşeye yatırdılar. Bo McCalebb'in sayı liderliğiyle elindeki mevcut kadroyu en iyi kullanan ve kenetlenen takım hüvviyetinde Makedonlar.

Bugün rakipleri, kendi saha ve seyircisinde çok yüksek tempoda ve yüzdeli oynayan Litvanya idi. İşleri hiç kolay görünmüyordu. Tek çareleri McCalebb, Ilievski ve Antic ağırlıklı saha düzeniyle beraber Litvanya'nın yüksek temposunu olabildiğince aşağıya çekmekti. Makedonlar Gecevski'nin yokluğunda pota altında da zayıftı üstelik. Yani anlayacağınız böyle güçlü takıma karşı kazanmaları sadece kendi ellerinde değildi.

Maç boyunca çok da iyi savunma yapmadı aslında Makedonya. Onları ayakta tutan başlıca iki etmen, Litvanya'nın kötü yüzdeyle şut kullanması ve Makedonya'nın hemen hemen her hücumu 2 kez kullanması; yani hücum ribaundları. Bo McCalebb'in 38 dakika sahada kaldığı ortamda onu savunamayan Litvanya takımı mağlubiyete yardım etti diyebiliriz. Çünkü Bo ne zaman kenara gelse 5-6 sayılık bir fark oluştu.

Litvanya'da iyi sayılabilecek bir şampiyona geçiren Kaukenas, Kalnitetis, Jasaitis, Jasikevicius gibi oyuncuların maçı alıp götürecek hamleyi yapamaması, şut yüzdelerinin düşük olması Makedonlar'ın kazanma umudunu arttırdı. Bo McCalebb ve hücum ribaundları ile orta seviyede bir tempo ile skoru yakın tutan Makedonya'da Vojdan Stojanovski'nin 5/5 üçlük isabeti kritik anlarda Makedonya'ya hayat verdi. Bu da maça etki eden önemli bir istatistikti. Aslında Makedonlar bu üçlükleri Antic ve Chekovski'den bekliyordu ancak ikisi de beklenen katkıyı yapamadı. Antic erken faul problemine girdi, Chekovski de 2/16 atış yüzdesiyle oynadı.

Litvanya'nın seyirci gazıyla bu maçı erkenden kopartamaması çok tuhaf, evet. Bizim Türkiye'nin oynadığı maçlara çok benzer bir maçtı. Litvanya Gecevski'siz Makedonya'nın pota altının zayıf olduğunu bildiğinden burayı iyi kullanabildi sadece. O yüzden de Javtokas'ın takımın en skorer oyuncusu olmasına şaşırmamalı.

Bir de, Litvanya Makedonya karşısında böyle bir oyuna ve rakibinin direniş göstereceğini kendisini hiç hazırlamamış. Makedonya öne geçtiğinde ya da aradaki farkı kapattığında ne yapacağını bilemeyen bir takım görüntüsündeydiler. Son saniyelerde Songaila'nın yaptığı o basit top kaybını da anın verdiği strese bağlıyorum.

Litvanya hiç beklemediği bir şekilde elendi turnuvadan. Makedonya ise grupta başladığı sürprizlere devam etmekte. Başta McCalebb olmak üzere, bu gün takımın en kritik üçlüğünü sokan Ilievski ve arkadaşları İspanya'ya karşı da direnebilecek mi? Ona pek ihtimal vermiyorum, bence buraya kadar. Ama bu bile muazzam bir başarı Makedonlar için.
Makedonya Abartmaz Dedik Abarttı, Yok Artık Olmaz Dedik Yine Abarttı (67-65) Makedonya Abartmaz Dedik Abarttı, Yok Artık Olmaz Dedik Yine Abarttı (67-65) Reviewed by Adsız on 01:02 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.