Advertisement

EuroBasket 2011 F Grubu İlk Gün İzlenimleri



İkinci tur F Grubu'nun ilk maçında, Avrupa Şampiyonası'nın en flaş takımı olan Makedonya ile turnuvanın belkide en sert takımı olan Gürcistan karşı karşıya geldi. En önemli oyuncusu Zaza Pachulia'nın sakatlığı nedeniyle turnuvayı kapatması ile artık rotasyon anlamında da iyice zora düşen Gürcistan, sert oyunu ile rakibinin düzenini bozmayı başarsa da, deneyimli guard Bo McCalebb'in son saniyelerdeki turnikesi ile maçı kazanan taraf Makedonya oldu. Gürcistan adına en kötü istatistik ise rakibinin 10 top kaybına karşılık yapılan 21 top kaybıydı. Maçın ilk bölümünde her iki takım da çok düşük yüzde ile hücum ederken, savunmalar ve karşılıklı boş hücumlara sahne oldu karşılaşma. McCalebb'in tempoyu yükseltme çabaları, iyi geriye koşan Gürcistan savunması karşısında pek işe yaramadı ilk bölümlerde. İlk yarıyı Makedonya 29-26 önde kapatsa da, 2/13 ile attıkları dış atışlar onların bir hayli canını sıktı. Etkili bir şutörü olmayan ve sürekli pota altını kullanmayı amaçlayan Gürcistan ise 1/4 ile üçlük attı ilk yarıda. Üçüncü çeyrekten itibaren sahneye çıkan isim yine McCalebb oldu. Ilievski'nin kötü gününde olması da tüm yükü onun üzerine yıktı biraz ama hızı ile fark yaratmakta zorlanmadı deneyimli oyuncu. Maç boyunca rakibine kurduğu 46-32'lik üstünlük ile pota altı etkinliğini bu istatistiğe yansıtan Gürcistan, son periyotun başlarında çift haneli sayılarla geride olmasına rağmen Tsikitishvili - Sanikidze ikilisinin sayıları ile son 16 saniyeye girilirken skoru 63-63'e getirdi fakat son hücumda bitime 2 saniye kala attığı turnike ile takımını galibiyete taşıyan isim Bo McCalebb oldu. Yıldız oyuncu, 0/3 üçlük atmasına rağmen ürettiği 27 sayıyla maçın da en skorer ismi olmayı başardı. Onun dışında da çift haneli skor bulan olmadı Makedonya'da. Gürcistan adına ise 20 sayı bulan Tsikitishvili ve 15 sayı kaydeden Sanikidze'nin çabaları mağlubiyeti önleyemedi. Takım olarak turnuvadaki belki de en kötü maçını oynadı Makedonya ama belki kazanma alışkanlığı, belki de guard farkı onları çeyrek final yolunda dev bir adım olan üçüncü galibiyete götürdü. Henüz grupta galibiyeti olmayan Gürcistan ise artık şansını mucizlere bıraktı..



Günün ikinci maçında ise, grubun favorisi olan Rusya ile oynadıkları göze hoş gelen hızlı basketbolla dikkatleri çeken Finlandiya karşı karşıya geldi. Deneyimli yıldızları ile rahat bir galibiyete uzanan Rusya adına, Shved ile Vorontsevich'in performansları da maça damgasını vurdu. Üçüncü çeyreğin ortalarında oyundan çıktıktan sonra tekrar oyuna girmeye Kirilenko, yine de Rusya'nın en skorer ismi olmayı başardı. Hemen hemen her pozisyonda rakibinden çok daha uzun kalan, fiziği ve atletizmi ile fark yaratan Rusya, ikili oyunlarla pota altını da domine ederken, Shved - Vorontsevich ikilisinin haber fotosunda da yer alan ters smaçla biten alley-oop basketi de turnuvanın en güzel hareketi olmaya adaydı. Rus oyuncuların uzun boylarının avantajını kullanmak için pasları genelde yukarıdan vermeleri de bu maç için hazırlanmış özel bir taktikti. İlk yarıda skorer isimleri Salin - Koponen ikilisinden skor anlamında pek verim alamayan Finlandiya adına, ilk yarının tek dış atış isabet sağlayan ismi Rannikko'nun çabaları ile oyunda kalmaya çalışan Finlandiya, çok kötü yüzdeyle hücum ettiği ikinci çeyrekte sadece 6 sayı üretebildi. Bench katkısını iyi kullanan Rusya, deneyimli power forveti Khryapa'nın pasörlüğü ve setlerdeki oyun kurucu rolü ile fark yarattı rakibi karşısında. Deneyimli forvet, maçı 11 asistle tamamladı. Savunmada da bloklarla rakibinin potaya yönelmesini engelleyen ve zor şutlara zorlayan Rus ekibi, ikinci çeyrekten itibaren oyunun kontrolünü de tamamen ele geçirdi. İlk yarıda Rusya 0/5 ile üçlük atarken, Finlandiya ise 2/10 ile üçlük attı. Boyalı alan üstünlüğünü 12/20 ile attığı iki sayılık basketlerle iyi kullanan Rus ekibine karşılık, Finlandiya sadece 5/21 ile skor üretebildi bu istatistikte. İkinci yarıda ise farkın getirmiş olduğu rahatlık vardı Rusya adına. Shved'in dinamizmi ile birlikte ikili oyunları çok iyi kullandı Rusya. Monya - Shved ikilisin sayıları ile farkın kapanmasına izin vermediler, gerçi Finlandiya'nın da pek farkı kapatacak direnci yoktu son çeyrekteki karşılıklı basketlerin dışında. Maça ilk beş başlayan Ponkrashov dışında tüm oyuncuları sayı üretti Rusya'nın. Rusların Balotelli'si Ponkrashov bu maçta bile sayı atamadıysa zaten pek fazla söylenecek söz de yok onun için. Ribaundlarda 34-27, asistlerde ise 22-9'luk üstünlüğü ile sonuca gitti Rusya. Namağlup yoluna devam ediyor Blatt'ın öğrencileri..



Günün son maçında ise Yunanistan ile Slovenya karşı karşıya geldi. Maçın ilk yarısını büyük üstünlükle geçiren Yunanistan karşısında müthiş bir üçüncü çeyrek oynadı Slovenya ama son periyotta deneyimli oyuncuları ile sonuca gitmeyi başardı Yunanistan. İlk yarıda pas trafiğini çok iyi yaparak; Zizis, Fotsis, Bourousis gibi deneyimli oyuncularının hücum performansı ile sonuca giden Yunanistan karşısında, sistemsiz ve tamamen bireysel oyunla hücum etti Slovenya. Rakip sahaya topu geçirip bir iki pasla hemen üçlük deneyerek (üstelik çok kötü yüzdeyle atmalarına rağmen) farkın açılmasına zemin hazırladı. Yunanistan da pek dış şutla sonuca gidemedi ama en azından çok fazla denemiyordu onlar. İlk yarı sonunda Yunanistan'ın 37-25'lik üstünlüğü vardı. Genelde hızlı hücumlarla sayı üreten Slovenya, devre sonunda 1/11 ile üçlük atmıştı. Hatta serbest atışlarda da 6/12 gibi düşük sayılabilecek bir yüzdesi vardı Slovenlerin. Ama üçüncü periyot alan savunması ile Yunanistan'ın hücum düzenini bozmaya başlayan Slovenya, periyotun son beş dakikasında fırtına gibi esti. Dragic kardeşlerin dinamizmine Lakovic'in şut performansı eklenince, son 5.12 dakika Yunanistan'ın sayı atmasına izin vermeyerek yakaladığı 9-0'lık seriyle son periyota 46-44 önde girdi Slovenler. Son periyotta ise oyuna yeniden dönen Zizis (üçüncü faulünü aldığı için Sloven fırtınası esen son 6 dakika oynamamıştı önceki periyotta) önderliğinde önce Papanikolaou'nun üçlükleri ve ardından Fotsis - Bourousis ikilisinin pota altı sayıları ile yeniden dengeyi kurdu Yunanistan. Bir üç sayı düellosu şeklinde geçti son periyot. Son çeyrekte 5/7 ile üçlük atan Yunanistan, 3/9 ile atan Slovenya'ya üstünlüğü bu şekilde kurdu skor anlamında. Zaten buraya kadar hep üç sayı performansı ile gelen Slovenya'nın mevcut oyun düzenleri ile 6/25 üçlük atarak kazanması da büyük sürpriz olacaktı. Çoğu kritik anlarda gelen 3/4 üçlük isabeti ile 19 sayı üreten Zizis maçın en etkili ismi olurken, Yunan ekibinde başka da çift haneli skor bulan olmadı. Slovenya adına ise 14 sayı kaydeden Lakovic'in çabaları yeterli olmadı. Gürcistan ve Finlandiya'nın şansının çok az olduğu grupta Slovenya için çeyrek final çok uzak değil ama daha ilerisi için çok iyi olan guard rotasyonunu sadece şut performansına dayalı kullanmamaları gerek. Hem iyi pasör, hem de penetresi kuvvetli olan oyunculara sahip olduklarını hatırlar ve ona göre bir sistem üzerinde yoğunlaşırlarsa, bu maçın üçüncü çeyreğindeki performanslarını daha uzun dönemlerde sergileyebilirler hiç kuşkusuz..
EuroBasket 2011 F Grubu İlk Gün İzlenimleri EuroBasket 2011 F Grubu İlk Gün İzlenimleri Reviewed by Ferhat Yeşiltaş on 05:12 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.