Advertisement

EuroBasket 2011 C Grubu Üçüncü Gün İzlenimleri






C grubunda üçüncü günün ilk maçında, galibiyetsiz Finlandiya ile gruptaki 2. maçlarda Makedonya'yı mağlup ederek önemli bir avantaj yakalayan Bosna Hersek karşı karşıya geldi. Etkili uzunları ve deneyimli dış adamları ile favori Bosna Hersek'ti elbette bu maçta. Ama maçın başından itibaren savunma anlamında hiç bir şey yapamadılar dinamik Finlandiya oyuncuları karşısında. Pota altında etkili uzunları olan Bosna takımına karşı yardım savunması uygulayan Finlandiya karşısında, uzunların dış oyunculara çıkardığı paslarla etkili oldu Bosna ilk yarıda. Finlandiya ise hızlı hücumlarla rakibinden daha diri olmasının avantajları ile sayılar buldu. İlk yarıyı 42-38 önde tamamlayan Finlandiya, devrede sadece 2 kere serbest atış kullandı çünkü potaya yöneldiklerinde savunma direnci ile pek karşılaşmadılar. İkinci yarıda ise Sasu Salin'in organize ettiği Finlandiya fırtınası vardı. Tempoyu yükselterek ve genelde "transition offence" denilen rakip savunma yerleşmeden hızlı hücumlarla sayılarak bularak Bosna'nın direncini kırmayı başardı İskandinav ekibi. Uzunları bu yüksek tempoda devre dışı kalan Bosna adına tek direnç gösteren isim Domercant oldu ama onun da çabaları bir yere kadardı çünkü Finlandiya takımı üçüncü çeyrekte 34 sayı kaydetmeyi başardı. Yorulan ve demoralize olan Bosna, son periyotta 8 sayı bulabilirken, Finlandiya taraftarının da desteği ile tabiri caizse "güle oynaya" bir galibiyet elde etti. Koivisto ve Koponen skor anlamında öne çıksalar da, guard Salin'in katkısı çok fazlaydı bu galibiyette. Bosna Hersek adına ise 25 sayı kaydeden Domercant dışında potansiyelinin yarısını bile yansıtan yoktu sahada. Fiziksel olarak da düştüler oyundan ikinci yarı. Banvitli Bajramovic maçı 11 sayı ile tamamlarken, Karşıyakalı Ikonic ise maçı 8 sayıyla tamamladı. Bu galibiyet hem 28 sayılık fark açısından önemliydi hem de Finlandiya'nın tarihindeki ilk EuroBasket galibiyeti olması adına da önemliydi elbette..






Grubun favorisi Yunanistan, siyasi anlamda pek yakın olmadığı Makedonya ile karşı karşıya geldi. Hırvatistan galibiyeti ile tur şansı artan Makedonya, ilk iki maçını kazanan Yunanistan karşısında zorlu bir rakip olacaktı fakat böylesine farklı bir galibiyet sürpriz sayılabilirdi onlar adına. Maça yine iki oyun kuruculu olarak McCalebb ve Ilievski ikilisi ile başlayan Makedonya karşısında Calathes ve Zizis gibi iki istikrarsız yıldız ile çıktı Yunanistan sahaya. Beklenenin aksine savunma sertliğinin çok fazla olmadığı maçta her iki takım da yüksek post ve dış atışları tercih etti. İlk yarıda sadece Zizis'in elinden kazandığı 3 sayılık baskette isabet kaydedebilen Yunanistan karşısında Makedonya 5 üçlük bulsa da, Yunanlıların serbest atıştan 10 sayı bulduğu devrede Makedonlar sadece 1 sayı atabildi çizgiden. Yine de, özellikle Antic'in skor katkısı ile ilk yarıyı 30-29 önde geçti Makedonya. Erken faul problemine giren Samardziski'nin pek sahada kalmaması nedeniyle, Gechevski ve Chekovski gibi şutör iki uzunun tercih eden Makedonlar, 4 numarada da Antic'in yarattığı eşleşme sorununu iyi kullandılar. Dış atışlarda pek etkili olmasa da potaya her yöneldiğinde deliciliğini iyi kullanan McCalebb bir türlü savunulamadı Yunan guardları tarafından. Ilievski'nin 2/11, Stojanovski'nin de 0/6 ile şut attığı maçta McCalebb üç kişilik oynadı desek yeridir. Bourousis'in 2/11, Zizis'in de 3/11 ile şut attığı Yunanistan adına ise sadece Fotsis'in hücum performansı ve 16 sayılık katkısı vardı ama o da yeterli olmadı. Penetresi güçlü bir guard ve şutör uzunlar ile yıktı Yunanistan'ı bu maçta Makedonya. İlk yarıda serbest atışlardan 1 sayı bulan Makedonya, ikinci yarıda ise aynı çizgiden 20 sayı buldu, sebebi de tabiki hem fiziksel hem de mental olarak oyundan düşen Yunan oyuncuların savunmada rakibini sadece faulle durdurabilmeleriydi. Siyasi olarak tanımadıkları Makedonya'dan böyle bir fark yemek, elbette Yunanistan için oluşacak en kötü senaryolardan biriydi ama turnuva öncesi yazdığım değerlendirme yazısında da değindiğim gibi, önceden aynı anda 3-4 tanesine birden sahip oldukları lider ruhlu bir oyuncu bu kez hiç yok kadrolarında. Bu nedenle düştükleri zaman kalkmaları da daha zor görünüyor artık..






Güçlü kadrosu ile grubun favorilerinden olan ama hem Makedonya karşısında aldığı mağlubiyet hem de önemli forveti Tomas'ın sakatlığı yüzünden turnuvayı erken kapatması ile bir anda işleri zora sokan Hırvatistan, aynı ekolün takımı Karadağ ile karşılaştı. İlk bölümde her iki takım da pota altını kullanmaya çalıştı. Çok iyi bir maç çıkaran Ante Tomic'i boyalı alanda iyi besleyen Hırvatistan, onunla eşleşebilecek tek oyuncusu Pekovic'in erken faul problemine girmesiyle sıkıntı yaşayan Karadağ karşısında ilk bölümde üstün olan taraftı. Draper'ın penetre sonrası pasları ile içeride Tomic'i dışarı da ise Popovic'i iyi kullanan Hırvatlar karşısında Jeretin'in dış atışlarıyla farkı 4 sayıya indirdi Karadağ ilk yarı sonunda. İlk yarıda 5 üçlük bulan Karadağ, ikinci yarıda sadece 1 üçlük isabeti bulabilirken, Hırvatlar adına ise maçı 7/11 üçlük isabeti ile tamamlayan Marko Popovic fark yaratan isimlerden oldu. 12/16 ile şut atan Tomic'in yüksek post şutları da Hırvatistan'ı galibiyete götüren etkenlerden oldu. Son periyotta potaya yönelerek penetre sayıları ile skor üreten ve Dragicevic'i iyi kullanan Karadağ, farkı 3 sayıya kadar indirse de, Popovic - Tomic ikilisinin sürüklediği Hırvatistan'ı mağlup etmeleri pek mümkün olmadı. Hırvatistan bu maçta rakibinden 12 fazla asist yaptı. 26 sayı üreten Ante Tomic ve 23 sayı kaydeden Marko Popovic, galibiyetin baş mimarları oldular. Karadağ adına ise Jeretin 18, Dragicevic de 17 sayı kaydettiler..

EuroBasket 2011 C Grubu Üçüncü Gün İzlenimleri EuroBasket 2011 C Grubu Üçüncü Gün İzlenimleri Reviewed by Ferhat Yeşiltaş on 04:05 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.