Advertisement

Başkent Derbisi Hacettepe'nin (Maç Analizi)

Beko Basketbol Ligi'nin 27. haftasında iki Ankara ekibini karşı karşıya getiren maçta Hacettepe Üniversitesi, Türk Telekom'u 80-78 mağlup ederek ligdeki 11. galibiyetini elde etti. Bu sonuçla Türk Telekom da 11 galibiyette haftayı kapattı. Haftaya 1 galibiyet fazlasıyla giren Türk Telekom, Play-Off için bu maçta galibiyete daha çok ihtiyacı olan taraftı fakat bireysel hatalarla adeta maçı kazanmamaya çalıştı Ankara'nın köklü kulübü. Diğer tarafta ise; Murat Kaya ve Ricardo Marsh ikilisi, takımlarını galibiyete ulaştıran isimlerin başında geldiler..

Her iki takım da karşılaşmaya tam kadro çıkarken, Türk Telekom'da geçtiğimiz hafta kadroda olmayan Sloven guard Aleksandar Capin de bu maçta forma giydi. Ev sahibi Hacettepe Üniversitesi karşılaşmaya; Courtney Eldridge, Murat Kaya, Melvin Sanders, Ricardo Marsh ve Hüseyin Beşok beşiyle başlarken, Türk Telekom ise; Darius Washington, Ceyhun Altay, Simas Jasaitis, Ali Karadeniz ve Kaspars Kambala beşiyle mücadeleye başladı. Karşılaşmanın hakem üçlüsü ise, her iki taraf için de yaptıkları bariz hatalarla maçın önüne geçmeyi başardılar (!).

Karşılaşmanın ilk bölümünde; Marsh ile Kambala, Hüseyin ile de Ali Karadeniz eşleşti. İlk bakışta fiziksel üstünlük Türk Telekom'da gibi görünse de, bu bölümde sadece Kambala'nın pota altında fiziğini kullanarak kazandığı toplarla attığı sayılar dışında pek organize sayılar bulamadı Türk Telekom. Hacettepe ise; Marsh'ı hareketli olarak topla buluşturarak onun çabukluk avantajı ile skor bulmakta pek zorlanmadı. İlk bölümde ABD'li guard Courtney Eldridge oldukça aksadı Hacettepe'de, fakat Hacettepe'nin bu sorununu değerlendirmeyi düşünen bir D-Wash da yoktu parkede. Karşılaşma boyunca "antrenman maçı" havasında oynadı Türk Telekom'un yıldız oyun kurucusu. Hacettepe adına ise her ne kadar oyun kurucu pozisyonunda Eldridge ve Derya olsa da, hücumları organize eden, yani takımın gerçek "oyun kurucusu" Murat Kaya oldu yine. İnsiyatif alarak kullandığı dış atışlarda da çok iyi bir yüzde yakalayan Murat Kaya, yükselen formu ile muhtemelen sezon sonunda birçok takımın da takipinde olacaktır.

Maçın ilk bölümünde Hacettepe hücumda zorlanmayarak skor avantajını yakalarken, ardından Ali - Kambala ikilisi ve Ceyhun'un gayretleri ile skorda avantajı Türk Telekom yakaladı. Fakat ilk periyotun bitimine 4.08 kala takımı hücumdayken, pota altında bir pozisyon alma mücadelesinde belinden sakatlanan Ali Karadeniz, uzun süre yerde kaldıktan sonra sedye ile soyunma odasına götürüldü. Bu da ivmeyi tekrar Hacettepe'ye çevirdi fakat burada sorun, Ali yerine oyuna giren Nedim Yücel'de değil, savunmada gölge adam rolünde olan Kambala'nındı hiç kuşkusuz. İkinci periyotun ortalarında soyunma odasından çıkarak benche gelen Ali Karadeniz ise, ilk yarıda bir daha oyuna girmeyerek kenarda açma-germe hareketleri ile belindeki sıkıntıyı gidermeye çalıştı. İlk periyotun son hücumunda da süre azalmışken ve top daha orta sahaya yakın bir bölgedeyken, faul hakkı dolmasına rağmen taktik faul yapan (kenardan öyle bir istek de gelmemişti) Darius Washington, Derya'yı çizgiye gönderse de bu oyuncunun 0/2 atması ile ilk periyot 23-22 Hacettepe üstünlüğüyle tamamlandı. İkinci periyota Aleks Capin ile başlayan Türk Telekom, bu oyuncunun dış şut tehditi ile biraz da olsa hücum zenginliği kazandı ama Capin'in de penetresi pek etkili olmadığı için bu periyotta Nedim'in pota altı sayıları dışında genelde orta ve uzak mesafe şutlar denedi Türk Telekom. Hacettepe'de ise Ricardo Marsh aldığı her topta oldukça rahat uzandı sayıya. Yardım savunmasında yaşanan aksaklıklar, onu savunmacısı ile bire bir bırakınca Nedim'in de pek yapabileceği bir şey olmuyordu elbette. Murat - Marsh ikilisinin domine ettiği Hacettepe hücumları, ilk yarının da 45-43'lük üstünlükle kapanmasını sağladı. İlk yarıda Marsh 18, Murat 14 sayı kaydetti. Türk Telekom adına ise kenardan gelerek 8 sayı üreten Nedim Yücel, takımının en skorer ismi oldu..

İlk yarıda oyundan çıkmadan devreyi tamamlayan Simas Jasaitis, ikinci yarı öncesi soyunma odasından ısınmalara çıkmadı. Ardından sekerek benche gelen Litvanyalı oyuncu, sağ ayak bileğinden bir süre tedavi görse de, sakatlığı oynamasına engel oldu ve ikinci yarıda oyuna girmedi. Yani ilk yarının 14 dakikasını Ali Karadeniz olmadan oynayan Türk Telekom, ikinci yarının 20 dakikasını da Jasaitis'ten yoksun tamamladı. Tabi son periyotun başlarında Nedim Yücel'in de 5 faulle oyun dışı kalması, Telekom adına günün felaketler zincirine eklenen halkalar oldu. Ama asıl felaket halkası hiç kuşkusuz ki Darius Washington'dı. Coach Haydar Kemal Ateş'in uyarılarına rağmen sürekli sahada tersini yapan ABD'li guard, son dakika içerisinde takımı 1 sayı geride iken, mola sonrası Hacettepe oyuncularının geri saha ihlali yapmasıyla kazanılan hücumda önce boştaki arkadaşlarını görmek yerine 3 Hacettepe oyuncusunun arasına daldı, ardından anlamsız bir şekilde yükseldi ve sonra topu da elinden çıkartmayarak bir top kaybı yaptı. Ardından taktik faul ile farkı 2 sayıya yükselten Hacettepe karşısında son hücum yine nedense (sahada daha iyi işler yapan Capin varken) Darius Washington'a kaldı. Topu rakip sahadan oyuna sokan Türk Telekom'un yaklaşık 6 saniyelik hücum süresi vardı ve topu rakip yarı sahanın sonlarına doğru alan Darius Washington, yaklaşık 5 saniye olduğu yerde bekledikten sonra rakip yarı sahanın ortalarından şut - taç atışı karışımı bir şey ile topu rakip potaya gönderse de elbetteki isabet gelmedi ve Hacettepe Üniversitesi karşılaşmadan 80-78'lik galibiyetle ayrılan taraf oldu..

Bu maçta Hacettepe'de yine sadece 6 oyuncu skor üretebildi. Özellikle ikinci yarıda, Marsh ve Murat'a Britanyalı pivot Amaning de hücumda destek oldu ve çoğu hızlı hücumdan olmak üzere üst üste basketler kazandırdı takımına. Eldridge'in tutuk olduğu bu maçta Derya da yine bu sıkıntıyı dengeledi takımı adına ama daha önce de belirttiğim gibi Hacettepe tamamen Murat Kaya organizeli hücumlar yarattı. Ligdeki 7. ve 8. sıradaki takımlara ikili averaj üstünlüğü olan Hacettepe'nin kalan maçlarda en az 2 galibiyete ihtiyacı var Play-off için tıpkı Türk Telekom'un da olduğu gibi. Türk Telekom'da da işler bir hayli karışık. Çok iyi bir kadro var fakat oyuncular pek maça konsantre görünmüyorlar nedendir bilinmez. Bazı oyuncuların iyi niyetli çabaları da bir yere kadar idare edebiliyor. Fakat mevcut gidişata göre Ankara ekibinin Play-Off'a kalması da pek mümkün görünmüyor açıkçası..


SALON: Ankara Arena

HAKEMLER: Erşan Kartal-Halil Baldemir-Aydın Karaçam

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (80): Özgür Adıgüzel (1 ribaund), Derya Yannıer 4 (4 ribaund-4 asist), Murat Kaya 22 (3 ribaund-4 asist), Önder Külçebaş, Hüseyin Beşok (1 ribaund), Ricardo Marsh 27 (10 ribaund-1 asist), Matthew Amaning 13 (5 ribaund), Courtney Eldridge 5 (2 ribaund-2 asist), Melvin Sanders 9 (6 ribaund-1 asist), Ali Işık.

TÜRK TELEKOM (78): Muratcan Güler (3 ribanud-2 asist), Nedim Yücel 14 (10 ribaund-2 asist), Ali Karadeniz 14 (7 ribaund), Darius Washington 12 (3 ribaund-5 asist), Bekir Yarangüme (2 ribaund), Gökhan Karabıyık (1 ribaund), Aleksandar Capin 11 (1 ribaund-5 asist), Ceyhun Altay 14 (4 ribaund-2 asist), Simas Jasaitis 5 (3ribaund-1 asist), Kaspars Kambala 8 (3 ribaund-1 asist).

1.PERİYOT: 23-22
2.PERİYOT: 22-21
3.PERİYOT: 15-21
4.PERİYOT: 20-14
Başkent Derbisi Hacettepe'nin (Maç Analizi) Başkent Derbisi Hacettepe'nin (Maç Analizi) Reviewed by Ferhat Yeşiltaş on 16:54 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.