Advertisement

Hacettepe, Trabzonspor'a Geçit Vermedi (Maç Analizi)

Beko Basketbol Ligi'nin 23. hafta maçında Hacettepe Üniversitesi ile Trabzonspor, Ankara Arena'da karşı karşıya geldiler. Özellikle ilk ve son periyottaki üstün oyunu ile karşılaşmadan 78-74'lük skorla galip ayrılan Hacettepe Üniversitesi, ligdeki 9. galibiyetini elde ederken, 5 galibiyette kalan Trabzonspor ise düşme hattından yine kurtulamadı..

Ev sahibi Hacettepe Üniversitesi maça tam kadro çıkarken, Trabzonspor'da ise sakatlığı bulunmasına rağmen kadroda yer alan ve maç öncesinde ısınma hareketlerinin de bir bölümüne katılan ABD'li oyun kurucu Russell Robinson, bu maçta süre almadı. Hacettepe Üniversitesi maça; Courtney Eldridge, Murat Kaya, Melvin Sanders, Ricardo Marsh ve Hüseyin Beşok beşiyle başlarken, Trabzonspor ise; Jonathan Gibson, Polat Kaya, Ernests Kalve, Levent Bilgin ve Elton Brown beşiyle mücadeleye başladı..

Mücadelenin ilk periyotunda üstün olan taraf Hacettepe Üniversitesi'ydi. Özellikle Melvin Sanders'ın dış atış isabetleri ile skor üretmekte zorlanmayan başkent ekibi, Ricardo Marsh ve Murat Kaya ikilisinin de sayılarıyla farkı lehine hızla açmayı başardı. Trabzonspor ise ilk bölümde Elton Brown ile etkili olurken, Gibson'ın da bireysel çabasıyla attığı basketler konuk ekibin hücumdaki en önemli opsiyonları oldu. İlk periyotta bazıları el üstü olmak üzere 4 üçlük isabeti bulan Sanders, 28-13 biten ilk periyotta 15 sayıya imza atan isimdi. Sanders'ı durdurmayı başaramayan Kalve, erken faul problemine girince onu tutma görevi Kerem Özkan'a kaldı ama o da pek yeterli olamadı. Attığı kritik üçlüklerin yanında, aldığı savunma ribaundları ile de etkili olan Sanders karşısında, Halil Üner son çare olarak genç oyuncu İsmet Alkan'ı da denedi ama yine pek verim alamadı haliyle. Alan savunması ile rakibinin pas trafiğini biraz yavaşlatan Trabzonspor, ilk yarının son bölümünde oyunda dengeyi kurmayı başarsa da, Murat Kaya'nın bitime 4 saniye kala yarı sahasından aldığı topta fast-break çıkışında attığı "stop jump shot" üçlük panyanın da yardımıyla isabetli olunca ilk yarı Hacettepe Üniversitesi'nin 41-40 üstünlüğü ile tamamlandı. İlk yarıda 41 sayı bulan ev sahibi ekipte sadece 4 oyuncunun sayı kaydettiğini de belirtmek gerek..

İkinci yarıya da etkili giren taraf Trabzonspor olurken, Gibson'ın birebirde Derya Yannier'e sağladığı üstünlük bu bölümde belirleyici oldu. Zaten ikinci periyotta da farkın kapanması bu ikilinin sahada olduğu bölüme denk geliyordu. Eldridge, yaşı daha ilerlemiş olmasına rağmen savunma anlamında daha etkiliydi. Brown'ın ribaundlarda sağladığı katkı ve Gibson'ın hücumdaki yaratıcılığı ile Trabzonspor, son periyota 54-60'lık üstünlükle girmeyi başardı. Son periyotta da oyunun gidişatına göre başa baş bir oyun bekleniyordu ama öyle olmadı. Trabzonspor 64'üncü sayı ile birlikte adeta kontak kapattı. Pota altı rotasyonunda dönüşümlü olarak oynayan Marsh, Önder, Amaning üçlüsü bu bölümde maça damgasını vuran isimler oldular. Hem hücumda (Önder hariç) en istekli isimler olurlarken, hemde savunmada her topa atlayarak veya müdahale ederek Trabzonspor'un dengesini bozmayı başardılar. Amaning-Önder ikilisi, son periyotta Elton Brown'ın sırtı dönük olarak potaya gitmesine izin vermediler. Bunu da fiziksel mücadele ile değil (çünkü öyle yapsalar çok daha güçlü olan Brown zorlanmazdı) ayak çabuklukları ile Brown topu yere vurduğunda topları çalarak sağladılar. Ve Trabzonspor için en kritik nokta ise, oyundan hiç çıkmayan (Kaan Üner oyun kurucu oynadığında 2 numaraya kaydırıldı) Gibson'ın da artık yorularak deliciliğini ve skorerliğini yavaş yavaş kaybetmesi oldu. Son bölümde kritik serbest atışları Brown ve Gibson ile değerlendiremeyen Trabzonspor, serbest atışlarda bugüne kadarki belkide en iyi oyununu çıkartan Amaning faktörü ile sayılar bulan Hacettepe Üniversitesi karşısında farkı kapatamadı ve ev sahibi ekip maçtan 78-74'lük galibiyetle ayrılmayı başardı..

Maçla ilgili kilit noktalara gelirsek, Hacettepe adına; Amaning'in serbest atış çizgisindeki olumlu yükselişi, Sanders'ın müthiş dış şut katkısı, Önder Külçebaş'ın savunmadaki savaşçı rolü, Derya'nın savunmadaki etkisizliği gösterilebilir. Trabzonspor adına ise; sol omzunda bandajla oynayan Elton Brown'ın ribaundlardaki harika performansı, yorulan Gibson'ın son bölümde oyundan düşmesi, Ernests Kalve'nin bu lige uygun tarzda bir oyuncu olmayışı ve Trabzonspor'un nedense hücumda hemen hemen hiç ikili oyun denememesi gösterilebilir. Bu arada Trabzonspor'un bu maçta ribaundlarda 46-25'lik ezici bir üstünlük kurduğunu da es geçmeyelim. Ama top kayıplarında da 23-9 gibi olumsuz bir fark vardı konuk ekip hanesinde. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin de kazandığı bu haftada alınan mağlubiyet, Bordo-Mavililerin işini iyice zorlaştırdı artık..


SALON: Ankara Spor Salonu

HAKEMLER: Murat Biricik – Ahmet Ersan Ergüler – Kaan Büyükçil

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (78): Özgür Adıgüzel (1 ribaund- 1 asist), Derya Yannıer (2 ribaund- 2 asist), Murat Kaya 13 (1 ribaund- 5 asist), Önder Külçebaş (2 ribaund- 1 asist), Serkan İnan 2, Hüseyin Beşok 2 (4 ribaund- 1 asist), Ricardo Marsh 9 (3 ribaund), Matthew Amaning 16 (5 ribaund- 2 asist), Courtney Eldridge 7, Melvin Sanders 29 (7 ribaund- 2 asist).

TRABZONSPOR (74): Polat Kaya 8 (2 ribaund), Elton Brown 18 (21 ribaund), Levent Bilgin, Ernests Kalve 5 (1 ribaund), Jonathan Gibson 23 (2 ribaund- 6 asist), Monwell Randle 7 (6 ribaund), Kaan Üner 3 (2 ribaund- 3 asist), Kerem Özkan 8 (9 ribaund- 2 asist), Umut Yenice 2, İsmet Alkan.

1.PERİYOT: 28-13
2.PERİYOT: 13-27
3.PERİYOT: 13-20
4.PERİYOT: 24-14
Hacettepe, Trabzonspor'a Geçit Vermedi (Maç Analizi) Hacettepe, Trabzonspor'a Geçit Vermedi (Maç Analizi) Reviewed by Ferhat Yeşiltaş on 00:07 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.