Advertisement

19 Yaşında Basketbolun Zirvesinde (Enes Kanter Yazısı)

Enes Kanter... Bu gün tüm dünya onun ismini duydu.. 2011 Draft'lerinde 3. sıradan Utah Jazz tarafından seçildi...

Garip bir öyküsü var Enes'in.. Öğretmen olan babasının mastırı dolayısıyla İsviçre'ye gitmesiyle burada dünyaya geldi. 3 sene orada kaldıktan sonra babasının tayini nedeniyle Van'a gitti. Bu esnada Ankara'daki Samanyolu Koleji'ne geçti. Basketbolunu geliştirmek isteyen Enes 2003 yılında Mersin'de düzenlenen şampiyonada dikkatleri üzerine çekti, o zamanlar Ülker'de antrenörlük yapan Alaeddin Yakan aracılığıyla Ülker'e geçti. Ülkerspor bu transfer için Enes'in takımına 7 bin dolar + belli miktarda basketbol topu ve forma verdi.

Ülker'in Fenerbahçe ile birleşmesiyle Fenerbahçe Ülker'in oyuncusu olan Enes, fiziğinin yaşına göre çok iyi olması nedeniyle maçlarda büyük farklar yarattı.

2008'deki U16 Avrupa Şampiyonası'nda 8 maçta 22,9 sayı - 16,5 ribaund ortalamaları yakaladı ve o turnuvanın en değerli oyuncusu oldu. Turnuvadan sonra Fenerbahçe Ülker A Takımı'na alındı ve ilk lig maçını Kepez Belediye'ye karşı oynadı ve 8 sayı kaydetti. Euroleague'de ise ALBA Berlin'e karşı oynadı.

2009'daki U18 Avrupa Şampiyonası'nda ise 19,6 sayı - 14,6 sayı ortalamaları yakalayan Enes turnuvanın en değerli oyuncusu oldu.

Fenerbahçe Ülker kendisine 5 yıllık kontrat önerdi ancak Enes kabul etmedi bu kontratı. Hatta Olympiakos 2 sene garanti kontrat olmak üzere seneliği 2 milyon dolar ile Enes'in kapısını çaldı. Ama Enes'in Amerika'da basketbolunu ve eğitimini geliştirmek düşüncesi daha ağır bastı ve Enes eğitimini Las Vegas'ta bulunan "The Henderson International" lisesinde, kariyerini "Findlay College Prep" adı altında sürdürdü daha sonra da Kentucky'e gitti. Fakat Fenerbahçe Ülker formasıyla oynadığı lig ve Euroleague maçları nedeniyle kendisine profesyonel oyuncu gözüyle bakıldı. Bu nedenle Enes Kanter NCAA'de forma giyemedi.

Enes, Nike Hope Summit organizasyonunda ABD Karması ile Dünya Karması maçında benchten oyuna girip 24 dakika sahada kaldı ve bu 24 dakika içine 34 sayı - 13 ribaund sığdırarak 1998'de Nowitzki'nin 33 sayılık rekorunu da kırdı.

Ve 24 Haziran 2011 tarihi Enes için yeni bir sayfanın başlangıcı oldu hepinizin bildiği üzere... Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu, İbrahim Kutluay, Ömer Aşık, Semih Erden derken NBA'e bir Türk daha gönderdik. Enes ile Mehmet Okur bir NBA takımında aynı anda iki Türk oyuncu olarak oynayacaklar bu da bir ilk oldu.
19 Yaşında Basketbolun Zirvesinde (Enes Kanter Yazısı) 19 Yaşında Basketbolun Zirvesinde (Enes Kanter Yazısı) Reviewed by Adsız on 10:17 Rating: 5

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Son paragrafta ibrahim yerine ersan'ı ekleseydiniz daha iyi olurdu kanımca. ibrahim'in seattle forması ile çekilmiş resmini bile bulamıyoruz artık :) @onuralpb

Adsız dedi ki...

Ersan aslen Özbek vatandaşı olduğu için eklemedim. Mirsad Türkcan ile Zaza Pachulia'yı da aynı sebeplerden dolayı eklemedim. Bilginize.

Adsız dedi ki...

Maalesef katılmıyorum. Ersan, Türk Milli formamızı taşıyan bir oyuncumuzdur. Sizin düşündüğünüz şekilde bakarsak, Hidayet Boşnak, Mehmet Okur'da anne tarafından Kırım kökenlidir ama hepsi Milli formamızı giymektedirler.

memojanne dedi ki...

enes kanter'in babası öğretmen değil.histoloji doçentidir.kendisi şu anda trakya üniversitesi tıp fakültesinde çalışmaktadır.

Gökçe Çelebi dedi ki...

mixbasket o zaman enes te kürt ...saf türk kanı taşıyan basketbolcular için mi yazılmış bu yazı?

Adsız dedi ki...

Örnek olarak kimin koyulduğu önemli değil ama verilen cevap hoş olmamış. Tüm yorumların kaldırılması mixbasket'e ilk defa girecekler düşünüldüğünde mantıklı bir hareket olur. Kötü ve haksız bir izlenim bırakılmamış olur.

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.