Advertisement

Beko Basketbol Ligi'nde 6.Hafta Cumartesi Gününe Bakış



Yoğun okul dönemi nedeniyle bu haftalık yazıları bu şekilde yazmak zorunda kaldık, mazur görün efendim. :)


Pınar Karşıyaka, Fenerbahçe Ülker'i Çok Zorladı (75-77)

Bu sezon kazandığı bir çok maçta sıkıntılar yaşayan Fenerbahçe Ülker, ligin formda ve güçlü takımlarından Pınar Karşıyaka ile oynadığı maçta da aynı problemi yaşadı. Ateşli Karşıyaka taraftarı önünde rakibine üstünlüğünü hissettiremeyen sarı lacivertliler zor da olsa galibiyet çıkartmayı başardı.

Fenerbahçe Ülker'i Emir Preldzic - Oğuz Savaş - Bojan Bogdanovic ve Ömer Onan dörtlüsü taşıdı. Bunun diğer bir anlamı; Fenerbahçe Ülker oyun kurucularının minimum katkı vermiş olması. Roko Ukic'in geçen seneye göre daha az skor attığı sezonda, Curtis Jerrels'ın da o balçığa bulaşmaması, sarı lacivertlilerin işini zorlaştırıyor. Zaten sezon başından beri kötü basketbol oynuyor Fenerbahçe Ülker. Türk Telekom karşısında aldıkları farklı yenilgi onları biraz kıpırdattı, Cantu galibiyeti de moral oldu ancak görünen o ki bu sene play-offlar Fenerbahçe Ülker için geçtiğimiz senelerde olduğu gibi kolay geçmeyecek.

Pınar Karşıyaka, serbest atış yüzdesi hariç iki sayılık ve üç sayılık atışlarda Fenerbahçe Ülker'e karşı daha iyi oynadığı maçı yaptığı top kayıplarından ve serbest atışlardan kaybetti. Takım halinde asist sayısında 16-14 Karşıyaka üstünlüğü gözükse de top kayıplarında 12-6 (%50'lik Fenerbahçe üstünlüğü) ve ribaundlarda az da olsa 34-40'lık rakam galibiyeti Fenerbahçe Ülker'e getirdi.

Maçın adamı şüphesiz müthiş bir yüzdeyle oynayan ve bir oyun kurucunun yapması gereken her şeyi yapan Mire Juan Chatman oldu. Amerikalı oyuncu karşılaşmayı 8/9 iki sayı, 2/4 üç sayı, 7/10 serbest atış yüzdeleriyle 29 sayı - 7 ribaund - 4 asist - 1 top çalma ile oynadı. Topla böyle haşır neşir olan bir oyuncu olarak yaptığı 4 top kaybını da normal karşılayabiliriz. Karşıyaka'da Chatman dışında İlkan, Ikonic ve Stajonevic de çift haneli rakamlara ulaştılar.

Takım hâlinde kötü yüzdeyle oynayan Fenerbahçe Ülker'de ise Bojan Bogdanovic 16 sayı - 4 ribaund - 1 top çalma ile oynarken Oğuz Savaş ile Emir Preldzic 12'şer sayı kaydetti.

İnişli Çıkışlı Maç Son Periyotta Banvit'in (72-78)

Marc Salyers ve Elton Brown takviyeleriyle galibiyet serisi yakalama niyetinde olan Trabzonspor, Bandırma'da konuk olduğu Banvit'e son çeyrekte teslim oldu. Bordo mavililer ilk çeyreğini 22-14 önde geçtiği maçta ikinci çeyrekte rakibinin skorer oyununa karşı koyamadı. Ancak üçüncü çeyrekte tekrar farkı açarak avantaj yakalayan Trabzonspor, ilk yarıda olduğu gibi son çeyrekte Banvit'e engel olamayarak Bandırma'dan eli boş döndü.

Trabzonspor'da yeni transferler Elton Brown ve Marc Salyers ilk maçlarına çıkarken Brown 11, Salyers 9 sayı attı. Michael Gibson'ın 24 sayı - 5 ribaund - 5 asistlik performansı mağlubiyetin önüne geçemezken Banvit'te Barış Ermiş'in Davis ve Williams'a yaptığı güzel asistlerle kendisininde skora katkıda bulunması Banvit'in skor yükünü oluşturdu. Ev sahibi takımda bu üç oyuncu 47 sayı - 14 ribaund - 10 asistle oynadı.

Şut yüzdelerinin hepsinde Trabzonspor'un üstünlüğü olsa da Banvit'in hanesinde yazan 11 top çalma ve dolayısıyla Trabzonspor'un kaybettiği 19 top kaybı, maçın sonucunu belli etti.

Olin Edirne Antalya'da Nefes Aldı (73-78)

Ligin sıkıntılı iki takımını karşı karşıya getiren maçta konuk Olin Edirne, maç boyunca üstünlüğü elden bırakmayarak ligdeki ikinci galibiyetini elde etti. Dragan Sakota yönetiminde ilk maçına çıkan Antalya BŞB, özellikle ilk çeyrekteki kötü oyunuyla fazlasıyla demoralize oldu. Henüz ilk çeyrekte farkı açan Edirne ekibi, Stimac'ın boyalı alandaki etkinliğiyle farkı 13-32 ile 19 sayıya kadar yükseltti. Antalya ekibi ikinci periyotta farkı aşağıya çekmeyi başardı. Savunmaların daha ön planda olduğu üçüncü çeyreği de 13-15 ile önde geöen tataf Olin Edirne oldu. Üçüncü çeyreğin aksine toplamda 52 sayının kaydedildiği final periyodunda farkı 4 sayıya kadar indirerek maçı kazanma şansını yakalayan Antalya BŞB, bitime iki dakika kala daha fazlasını yapamayarak 6. haftada 6. mağlubiyetini tatmış oldu.

Antalya'da Melih Mahmutoğlu ve Rasim Başak 17'şer sayıyla oynarken Olin Edirne'de Vladimir Stimac 25 sayı - 10 ribaundla double double yaparak maçın en skorer oyuncusu oldu. Olin'de Stimac dışında 4 oyuncu (Dzezga, Mustafa Abi, Wright, Reha Öz) çift haneli rakamlara ulaştı.

Türk Telekom Evinde Galip (88-82)

Geçen hafta Fenerbahçe Ülker'e beklenmedik bir fark atan Türk Telekom, bu hafta Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni ağırladı. Maça iyi başlayan Türk Telekom, rakibine ilk dört dakika sayı atma şansı vermedi. Anthony Grundy ile ayaklanan Mersin hücumda etkinliğini arttırdı ve Telekom'u yakaladı. İlk yarıyı 42-37 geride tamamlayan Telekom üçüncü çeyrekte tamamen kontrolü elinde aldı ve 15 sayılık fark yarattı bu çeyrekte (27-12). Mehmet Okur'un üçüncü çeyrekteki üçlükleriyle 8 sayı geriden gelerek farkı arttıran başkent takımı son on dakikalık kısıma 10 sayı farkla önde girdi, maçı da 88-82 kazandı.

Türk Telekom'da Mehmet Okur 21 sayı - 10 ribaundla double double yaparak Anthony Grundy ile beraber maçın en skorer oyuncusu oldu. Karşılaşmayı 19 sayıyla tamamlayan Darius Washington'ın 13 sayısını serbest atış çizgisinden atması ilginç bir istatistik.

Mersin BŞB'de Grundy 21 sayı - 6 asist - 5 ribaundla mücadele etti, Demetri McCamey 15 sayı - 4 asistle oynadı. Ancak Mersin adına bence en önemli ve sevindirici istatistik Mutlu Demir'in 11 dakikada 10 sayı - 2 ribaundluk katkısı.

Beşiktaş'a Erdemir Şoku! (84-88)

Ligin ilk 5 haftasında rakiplerini ezen geçen Beşiktaş Milangaz, Erdemir karşısında ummadığı bir yenilgi aldı. Siyah beyazlılar Akatlar'da Ahmet Çakı'nın Erdemir'ine 88-84 kaybederek ligdeki ilk mağlubiyetini aldı.

Maç boyunca haddini bilerek oynayan taraftı Erdemir. Beşiktaş'ın yüksek tempolu oyununu olabildiğince azaltmaya çalıştılar ve bunu da başardılar. Sete set hücumlara sürüklediler Beşiktaş'ı. Ahmet Çakı'nın bu konuda, rakibi analiz etme konusunda başarılı bir koç olduğunu biliriz hepimiz. Önceki senelerde kazanamamış da olsa büyük takımlara karşı kök söktürmüştü genç koçun takımı. Erdemir, deplasmanda olmasına rağmen, Henderson'ın erken iki faul almasına rağmen ilk yarıyı 39-49 önde kapatmayı başardı. Ligde oynadığı tüm maçlarda rakiplerine üstünlük kuran Beşiktaş Milangaz'ı ilk defa bir takım oyun stratejisi olarak bozmayı başardı bu bağlamda. Üçüncü çeyrekte de başarılı ve Beşiktaş'ın hızını durdurtan performansından ödün vermeyen Erdemir, %100 kaybeder öngörüsüyle bakıldığı maçı kazanarak altın değerinde 2 puanı cebine koyup döndü eve.

Bu sonuçta tabii ki Beşiktaş'ın da biraz payı var. Rakibi olması gerektiği kadar ciddiye almamak da var işin içinde. Yalnız şöyle bir şey de var; Deron Williams önderliğinde hızlı hücum ve hızlı, akıcı basketbolu seven, run gun dediğimiz olayı yapma eğiliminde olan Beşiktaş Milangaz, sete set hücumda alternatifsiz kaldı. Bunu geliştirmeleri gerekecek muhtemelen ki rakipler de Erdemir Beşiktaş'ı sete set hücumda yendiğine göre biz de aynısını yapabiliriz düşüncesiyle olaya bakacaklardır mutlaka.

Erdemir'de alınan bu galibiyette ekstra katkılar, hatta ekstranın da ekstrası gelmedi değil. Caner Ercan 8/12 şut yüzdesiyle 20 sayı, eski Beşiktaşlı K'Zell Wesson 13/19 saha içi isabetiyle 22 sayı, Soner Şentürk 11 sayı - 10 asistle oynadı. Özellikle Soner'in performansı oldukça ekstra olmuş diyebilirim. Beşiktaş'ta Dudley 19, Deron ve Zoran 16'şar ve Kemp 14 sayıyla oynadılar. Şut yüzdeleri bakımından Erdemir'in %58'e %48 üstünlüğü dikkati çekiyor. En göze çarpan istatistikler; asistlerde 23-18'lik, ribaundlarda 35-24'lük Erdemir üstünlüğü. Ciddi anlamda sayı farkı demek bu ancak buna rağmen maç 4 sayıyla sona erdi. Bunun nedeni ise Erdemir'in top kayıplarının fazla oluşu.
Beko Basketbol Ligi'nde 6.Hafta Cumartesi Gününe Bakış Beko Basketbol Ligi'nde 6.Hafta Cumartesi Gününe Bakış Reviewed by Adsız on 18:53 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.