Advertisement

Nostalji - 2001 Avrupa Şampiyonası (Damir Mrsic İle Başlayan Kavga)


Ülkemizde düzenlenen EuroBasket 2001, yani bir başka deyişle 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası, o döneme canlı şahit olan basketbolseverler için çok özel anılar barındırıyordur halen bile. Her ne kadar biz Ankara’da Aski Spor Salonu’nda, “Buraya da salon mu yapılır, ne ulaşım var ne bir şey, üstelik mezarlık manzaralı.” diye hayıflansak da Avrupa basketbolunun en önemli yıldızlarını canlı canlı izlemek güzel anılar bıraktı hafızamızda..

Milli takımımız da Athena’nın “12 Dev Adam” marşı eşliğinde müthiş bir şampiyona geçirip finale kadar yürümüş ama finalde Stojakovic’li, Bodiroga’lı, Obradovic’li güçlü Yugoslavya’ya 78-69 mağlup olarak şampiyonayı ikinci sırada tamamlamıştı...

Tabi bir de hafızalara başka şekilde kazınan bir maç vardı şampiyonada. Antalya Expo Center’da 2 Eylül 2001’de oynanan D Grubu son maçında Bosna Hersek – Yunanistan karşılaşması, biraz “basketbol dışı” olaylar nedeniyle dikkat çekmeyi başarmıştı. Karşılaşmayı Yunanistan 101-77 kazanmış ve eleme turuna yükselmiş, Bosna Hersek ise galibiyet alamadan turnuvayı tamamlamıştı ama maçın bitimine 2,5 dakika kala Bosna’nın şimdilerde Fenerbahçe Ülker menajerliğini yapan yıldız guardı Damir Mrsic ile Yunanistan’ın o dönem Panathinaikos forması giyen oyun kurucusu Georgios Kalaitzis arasındaki yumruklaşma sonrası olaya karışan bench oyuncuları ve kenar yönetimleri diskalifiye edilmişti.

Oyun devam ederken Mrsic’in Kalaitzis’e faul yapması, faulün ardından da Kalaitzis’in Mrsic’e yumruk sallamasıyla başlayan arbede, Mrsic’in olayları ayırmaya koşan hakeme (tabir-i caizse) bodoslama girmesi ile devam eden olaylar, o dönem Paok forması giyen forvet Georgios Sigalas’ın “Kavga var dediler geldik.” diye ortaya atlaması ve o yıllarda kısa saçlı olan (12 numarayla) Mrsic’in yerden kalkarak savurduğu Mike Tyson’ı bile kıskandıracak sağ yumruğu ile doruk noktasına ulaşmıştı. Sakatlanarak oyundan daha önce çıkan Bosna Hersek’li Barisa Krasic ise ayağındaki sargı ile sekerek olayların içine girmiş ama ona kısa sürede yatışan olaylarda pek de ihtiyaç kalmamıştı..

Asıl enteresan işler ise bu aşamadan sonra başladı. Hakemler sahaya girip olaylara karışan iki tarafın bench oyuncularını ve teknik ekibini diskalifiye etti. Olayların fitilini ateşleyen Mrsic – Kalaitzis ikilisine hiçbir ceza vermeden üstelik. Zaten kalan 2:31 saniyede 25 sayılık farkı kapatma şansı da kalmayan Bosna Hersek’li oyuncular biraz da hakemleri protesto ederek tek tek taktik fauller yaparak oyunu terk ettiler. Önce Jasmin Hukic, sonra Sinisa Kovacevic ve son olarak Damir Mrsic beşinci faullerini yaparak oyunu terk ettiler. Maçtaki son 1 dakikalık bölümde Bosna Hersek sahada sadece Goran Terzic ve Ramiz Suljanovic ile oynadı. Yunanistan ise; Georgios Kalaitzis, Nikolaos Chatzivrettas, Georgios Sigalas, Dimos Ntikoudis ve Lazaros Papadoupulos’lu beşi ile son dakikayı zaman geçirerek tamamladı ama hem olayları ile hem de 5’e 2 oynanan son bölümü ile uzun süre hafızalarda kalacak bir maç oldu Antalya’daki bu karşılaşma..
Nostalji - 2001 Avrupa Şampiyonası (Damir Mrsic İle Başlayan Kavga) Nostalji - 2001 Avrupa Şampiyonası (Damir Mrsic İle Başlayan Kavga) Reviewed by Ferhat Yeşiltaş on 10:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.