Advertisement

İlk Rakip Yunanistan'a Kısa Bir Bakış

A Milli basketbol takımımızın Almanya’da katıldığı Beko Super Cup’ta ilk rakibi Yunanistan olacak. Bamberg kentinde, 19 Ağustos Cuma günü oynanacak karşılaşma saat 18:30’da başlayacak ve CNN Türk ekranlarından naklen yayınlanacak..

Yunan basketbolu milli takım düzeyinde özellikle son yıllarda önemli bir çıkış yakaladı. 1987 yılında ilk Avrupa Şampiyonluğunu yakalayan komşu, 2005 yılında Avrupa Şampiyonu olduktan sonra 2006 yılında da Dünya ikinciliği ile dikkatleri çekmeyi başarmıştı. Yunanistan, 2009 Avrupa Şampiyonası’nda ise üçüncülük ile yetinmek zorunda kalmıştı..

Yunanistan, gerek sakatlıklar gerekse kişisel nedenlerle birçok önemli yıldızından yoksun bir şampiyona geçirecek. Yunanlılar; Theo Papaloukas, Dimitris Diamantidis, Vassilis Spanoulis, Kostas Tsartsaris ve Sofoklis Schortsanitis gibi önemli ve Yunan basketbolunun son yıllarına yön veren yıldızların olmadığı bir milli takımla mücadele edecekler. Bir diğer ilginç detay ise; son yıllarda belki de ilk defa milli takım kadrolarında Yunanistan dışında oynayacak oyuncuların bu denli çokluğu. Tabi bunda ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle başta Olympiakos ve Panathinaikos’un elindeki önemli milli yıldızlarını kaybetmesinin payı da oldukça fazla.

Litvanya’daki Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda C Grubu’nda mücadele edecek olan Yunanistan, grupta; Hırvatistan, Karadağ, Makedonya ve Bosna-Hersek ile birlikte, eleme grubundan gelen Finlandiya ile mücadele edecek. Bir nevi Yugoslav ekolüne sahip rakiplerine karşı ilk üç mücadelesi yapacaklar da diyebiliriz, Finlandiya’nın pek şansı olmadığını düşünürsek..

Hazırlık dönemine Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki turnuva ile başlayan Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Rusya galibiyetleri ile beklentilerin aksine iyi bir başlangıç yaptı hazırlık dönemine. İtalya'nın Rimini kentindeki özel turnuvada ise Polonya’yı 71-50, Bosna-Hersek’i ise 87-62 mağlup etmeyi başarmışlardı. Bourousis ve Fotsis gibi iki önemli oyuncusunun beş faulle oyun dışı kaldığı ve rakiplerinin yüksek yüzdeli üçlüklerine çare bulamadıkları maçta ise İtalya’ya 82-73 mağlup oldular. Bu maçlarda öne çıkan isim ise geçtiğimiz sezonu NBA takımlarından Denver Nuggets’ta geçiren 22 yaşındaki pivot Kostas Koufos oldu. Önemli yıldızların yokluğunda aldığı süreler de artan genç oyuncu, Polonya potasına 16, Bosna-Hersek potasına 13, İtalya potasına ise 10 sayı bırakarak üç maçta da takımının en skorer oyuncularından biri olmayı başarmıştı..

Dış oyuncu rotasyonunda Zizis ve Calathes dışında genç ve tecrübesiz bir rotasyona sahip olan Yunanistan’ın; sakatlığı devam eden Bourousis, şutör uzun Fotsis ve NBA patentli oyuncusu Koufos, mevcut kadrosundaki en önemli hücum silahları olarak görünüyor. Oldukça genç bir jenerasyonla turnuvaya hazırlanan Yunan ekibinin yaş olarak en büyük ismi ise 1981 doğumlu olan Antonis Fotsis. Hatırlanacağı gibi Fotsis, geçtiğimiz sezonu Panathinaikos takımında hem Turkish Airlines Euro League hem de Yunanistan Ligi şampiyonluğu ile noktalamıştı. Bir başka ilginç detay ise, Yunanistan’ın aday kadrosundaki; Nick Calathes, Kostas Koufos ve Michail Bramos’un ABD, Ian Vougioukas’ın İngiltere, Loukas Mavrokefalidis’in ise Çek Cumhuriyeti doğumlu oyuncular olması.

Sakatlıkları bulunan Nick Calathes ve Ioannis Bourousis ikilisinin Beko Super Cup maçlarında oynamama ihtimalleri bulunuyor. Yunanistan milli takımının aday kadrosundan en son olarak Panathinaikos’un yeni transferi ve Nick Calathes’in de ağabeyi olan forvet oyuncusu Pat Calathes çıkartılmıştı. Yunan ekibi, Beko Super Cup maçlarında 14 kişilik aday kadro ile mücadele edecekler. Her ne kadar kağıt üzerinde son yılların en zayıf kadrosu ile geliyor olsalar da, artık oturmuş sistemi ile her zaman ters gelebilecek bir takım Yunanistan. Tek önemli eksiklikleri ise; önceden aynı anda birkaç taneye birden sahip oldukları “lider oyuncu” vasfına sahip bir isimlerinin bu şampiyona kadrosunda olmaması..
İlk Rakip Yunanistan'a Kısa Bir Bakış İlk Rakip Yunanistan'a Kısa Bir Bakış Reviewed by Ferhat Yeşiltaş on 02:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.