Advertisement

Bir Efes Pilsen Yazısı: SYSTEM A DOWN


SYSTEM OF A DOWN

Aslında hikayeye baştan başlamak gerekiyor. 1976 yılında kuruluyor Efes Pilsen. Yani bu sene 33.senelerini yaşıyorlar. Eczacıbaşı’ndan sonra bu ülkede basketbolu devam ettirme görevi ona verildi o da en iyi şekilde bu görevi yerine getirdi. Sanırım kimsenin buna itirazı olabileceğini sanmıyorum. Bu ülkeye basketbolu hatırlatan, sevdiren, basketbolda kazanmayı öğreten, altyapısıyla bir ekol olan, sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en iyi en prestijli basketbol kulübüdür Efes Pilsen.
1990’a kadar 3 lig şampiyonluğu var Efes Pilsen’in ama bir ekol olduğunu henüz söyleyemeyiz bu yıllar için. Daha sonra 1990lar ve Aydın Örs dönemi başlıyor Efes Pilsen’de. Ve yardımcıları ise Ergin Ataman ve Oktay Mahmuti’dir. İlginç di mi?Bu iki isim daha sonra sırayla görevi Aydın Örs’ten devralacaklardır. Efes ekolünün o günlerden tohumları atılmaya başlanmıştır anlayacağınız.
Geliyoruz sene 1993’e…Efes Pilsen Avrupa Kulüpler Şampiyonası’nda sahne alıyor. Bu sezon hem Türkiye hem Efes için bi milat. Efes Pilsen daha doğrusu ilk kez bir Türk basketbol takımı Avrupa kupalarında finale kalıyor. Ve finale gelene kadar sadece 1 mağlubiyet alıyorlar yedikleri sayı ortalaması 65 civarında… Finalde rakip Aris.. Efes Aris’e değil de hakemlere yeniliyor. Skor 50-48…Maçtan sonra bir de fanatik Yunanlılar Efes benchine saldırıyorlar. Ama Efes ogün bir mesaj veriyor..Artık biz varız!!! Kadrodan birkaç oyuncu: Peter Naumoski, Volkan Aydın, Tamer Oyguç, Ufuk Sarıca…
Sene 1996 hedef Koraç Kupası. Adı değişik olabilir ama oynayan takımlar Real Madrid, Panathinaikos, CSKA…Efes yine finalde. Bu kez rakip Dejan Bodirogalı, Gregor Fuckalı ve coach olarak da Bogdan Tanjevicli Stefanel Milano idi.. İlk maçı Abdi İpekçi’de 76-68 kazandı Efes… İkinci maçın devre arasında Tanjevic Aydın Örs’e söylediği cümle “Yeter artık neden böyle savunma yapıyorsunuz siz basketbolu katlediyorsunuz sayı atamıyoruz!!!” idi… Efes maçı 77-70 kaybetti ve Koraç Kupasının sahibi oldu. Türkiye’den ilk kez bi takım evet basketbol takımı değil bir takım Avrupa’da şampiyon oluyordu…Kadro ise şöyleydi: Petar Naumoski, Conrad McRae, Ufuk Sarıca, Volkan Aydın, Tamer Oyguç, Mirsad Türkcan, Murat Evliyaoğlu, Mustafa Kemal Bitim, Hüseyin Beşok, Bora Sancar, Alpay Öztaş, Erdal Bibo…
1999-2000 sezonuna gelmeden önce bu sezona kadarki kadroları da görün bence…
1996-97 Petar Naumoski, Vasili Karasev, Derrick Alston, Mark Pope, Ufuk Sarıca, Volkan Aydın, Tamer Oyguç, Mirsad Türkcan, Murat Evliyaoğlu, Hüseyin Beşok, Hidayet Türkoğlu, Alpay Öztaş, Erdal Bibo, Ömer Onan (Antrenör: Aydın Örs)
1997-98 Petar Naumoski, Brian Howard, Rod Sellers, Mirsad Türkcan, Ufuk Sarıca, Volkan Aydın, Hüseyin Beşok, Tamer Oyguç, Murat Evliyaoğlu, Hidayet Türkoğlu, Alpay Öztaş, Erdal Bibo, Ömer Onan (Antrenör: Aydın Örs)
1998-99 Petar Naumoski, Zoran Savic, Predrag Drobnjak, Ufuk Sarıca, Hüseyin Beşok, Mirsad Türkcan, Volkan Aydın, Murat Evliyaoğlu, Hidayet Türkoğlu, Nedim Dal, Ömer Onan, Mehmet Mumcuoğulları (Antrenör: Aydın Örs)
Tamam 99-00 sezonuna gelelim. Avrupa’nın en büyük basketbol organizasyonunda Efes Final Four’a kalıyordu. Ertesi sezon bir kere daha yaptı aynısını. İkisinde de yarı finalde yenildiği takım gitti şampiyon oldu. Efes ise 3 oldu. Bu iki sezonun kadrolarına bakalım…
1999-00 Damir Mulaomerovic, Predrag Drobnjak, Rickie Winslow, Marc Jackson, Kareem Reid, İbrahim Kutluay, Hidayet Türkoğlu, Hüseyin Beşok, Ömer Onan, Nedim Dal, Arda Vekiloğlu, Bora Sancar, Tufan Ersöz (Antrenör: Aydın Örs / Oktay Mahmuti / Ergin Ataman)
2000-01 Damir Mulaomerovic, Predrag Drobnjak, Vlado Scepanovic, Mehmet Okur, Hüseyin Beşok, Kaya Peker, Kerem Tunçeri, Alper Yılmaz, Ömer Onan, Erdal Bibo, Arda Vekiloğlu, Ender Arslan, Mirsad Türkcan, Engin Atsür (Antrenör: Ergin Ataman / Oktay Mahmuti)

Bundan sonraki seneler Efes asla Final-Four göremedi ama hep ucundan döndü, hep Avrupanın en büyük 5 takımdan biri oldu. Euroleague’in dile kolay kurucu üyesi oldu…Şimdi size bu yıla kadarki kadroları yazıyorum…
2001-02 Marcus Brown, Kaspars Kambala, Saulius Stombergas, Mehmet Okur, Kaya Peker, Kerem Tunçeri, Alper Yılmaz, Ömer Onan, Arda Vekiloğlu, Ender Arslan, Enver Ekmen (Antrenör: Oktay Mahmuti)
2002-03 Marcus Brown, Kaspars Kambala, Antonio Granger, Jurica Golemac, Ira Clark, Kaya Peker, Kerem Tunçeri, Alper Yılmaz, Ömer Onan, Asım Pars, Ender Arslan, Enver Ekmen, Valentin Pastal, Nikolay Pastal (Antrenör: Oktay Mahmuti)
2003-04 Trajan Langdon, Antonio Granger, Goran Nikolic, Nikola Prkacin, Kaya Peker, Ermal Kuqo, Kerem Tunçeri, Alper Yılmaz, Ender Arslan, Ömer Onan, Valentin Pastal, Selim Saygın, Cenk Akyol (Antrenör: Oktay Mahmuti)
2004-05 Willie Solomon, Henry Domercant, Goran Nikolic, Nikola Prkacin, Dusan Kecman, Ermal Kuqo, Kaya Peker, Alper Yılmaz, Ender Arslan, Mustafa Abi, Cenk Akyol, Barış Ermiş, Valentin Pastal (Antrenör: Oktay Mahmuti)
2005-06 Antonio Granger, Marko Popovic, Henry Domercant, Nikola Prkacin, Charles Smith, Kerem Gönlüm, Ermal Kuqo, Kaya Peker, Ender Arslan, Mustafa Abi, Alper Yılmaz, Barış Ermiş, Cenk Akyol, Mutlu Demir (Antrenör: Oktay Mahmuti)
2006-07 Drew Nicholas, Marcus Haislip, Antonio Granger, Nikola Prkacin, Horace Jenkins, LaRon Profit, Aleksandar Rasic, Ermal Kuqo, Kerem Gönlüm, Cüneyt Erden, Mustafa Abi, Cenk Akyol, Barış Ermiş, Can Akın, Barış Hersek, Bora Hun Pacun, Emre Bayav (Antrenör: Oktay Mahmuti)
2007-08 Scoonie Penn, Drew Nicholas, Andre Hutson, Loren Woods, Kenny Gregory, Rashad Wright, Serkan Erdoğan, Kerem Gönlüm, Ermal Kurtoğlu, Ender Arslan, Mustafa Abi, Cenk Akyol(ayrıldı), Barış Hersek, Bora Hun Paçun, Emre Bayav (Antrenör: David Blatt)

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Efese gelen her yabancı kendisine bir şeyler kattı hepsi Avrupanın sayılı kulüplerine gitti. Bu takımda ne kadrolar varmış diyor insan. Ne yetenekler yetişmiş altyapıdan. Hidayet Türkoğlu’nun 18lik yaşına bakmadan oynatmış final fourda diyor insan. Efes hep savunma yaptı hep az yedi ve kazandı. Hep yaptı bunu Efes..
Artık Efese gelen yabancılar ne kendine bir şey katıyor. Ne de Efesin altyapısından bir Hidayet bir Mirsad çıkıyor. Çıkanlar da süre bulamıyor. Artık Efes savunma da yapmıyor. Attığı birkaç maçı kazanıyor olmadığında kaybediyor. Artık Efesin bir sistemi de yok Ergin Atamandan sonra kim coach olur Efese bi fikriniz var mı hayır kimsenin yok.
Efes ihanet ediyor bizlere ihanet ediyor en kötüsü kendisine ihanet ediyor. Tuncay Özilhan kadar basketbolu seven bir işadamı görmedim ben ama Real Madrid maçında ilk kez salonu maç bitmeden terk ettiğini gördüm. Efes kendi sahasında 81 attığı maçı kaybetti…
Açık açık söylüyorum Efes kapanırsa ağlayabilirim o derece bir durum ama sanırım ölmek her gün bi kere daha vurulmaktan çok daha iyidir…
Tuncay Özilhan’ın Beşiktaşlı olduğunu biliyorum. Ama Ülkere bel bağlamış bir Beşiktaşa sponsor olmayacağını da biliyorum. Ve ona seslenmek istiyorum beni okumayacağını bilsem deJ…
Lütfen başkan bu kulübü kapatmayacaksan Efes Pilsen sistemini geri getir. Kapatacaksan hazır fabrikan da İzmirdeyken bir Efes Pilsen Karşıyaka nasıl olur.. O bütçeyle hiçbir deplasman takımı hatta NBA takımı, o taraftarın arasından İzmir’den çıkabilir mi? Lütfen başkan kapatma bu kulübü ama ihanet etme sen iş adamısın seni de anlayabiliriz kapatmak isteyebilirsin ama ozaman da dediğim gibi madem fabrikan İzmirde gel şu işi Efes Pilsen Karşıyaka’ya bağlayalım ne dersin???

CAN ÖCAL
Bir Efes Pilsen Yazısı: SYSTEM A DOWN Bir Efes Pilsen Yazısı: SYSTEM A DOWN Reviewed by Adsız on 11:46 Rating: 5

1 yorum:

Juan y Fer dedi ki...

Hello,
it is a good sign, the arrival of Pedrag this week
Regards,
http://saqueneutral.blogspot.com/
(a blog about sport in English and Español)

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.