Advertisement

2009 Avrupa Şampiyonası'nda Rakiplerimiz Belirlendi

2009 yılında Polonya’da gerçekleşecek Avrupa Şampiyonası’nda yer alacak A Milli Erkek Takım, D Grubu’nda mücadele edecek.

Elemelerde oynadığı tüm maçları kazanarak 2. torbadan kura çekimine giren A Milli Takım, D Grubu’nda ev sahibi Polonya’nın yanında Litvanya ve Bulgaristan ile mücadele edecek.

A Milli Takım’ın 2009 Avrupa Şampiyonası’ndaki rakipleri şu şekilde;

LİTVANYA
Avrupa’nın en önemli basketbol ülkelerinden biri olan Litvanya, 2007 yılında düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası’nı üçüncü sırada tamamlamıştı. 2003 Yılında şampiyonluk sevinci yaşayan ve daha sonra ipi göğüsleyemeyen Litvanya'nın kadrosunda bir çok önemli yıldız bulunuyor.

Avrupa’nın en önemli oyun kurucularından biri olan Sarunas Jasikevicius gibi büyük bir lidere sahip olan Litvanya’nın kadrosunda ayrıca yine Avrupa’nın yetenekli uzunlarından Ksistof Lavrinovic de bulunuyor. Yunanistan’ın Panathinaikos ekibinde oynayan Jasikevicius, kariyerinin son dönemlerinde oyun olarak duraklama dönemine girse de turnuvalarda kontrolü eline alarak takımını yönetiyor.

NBA’da Denver Nuggets forması altında vasatın üzerinde bir performans sergileyen ve zaman zaman da ortaya koyduğu basketbolla dikkat çeken Linas Kleiza, Litvanya’nın bir diğer önemli kozu olarak dikkat çekiyor.

Ramunas Butautas’ın öğrencileri Pekin’de düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nda fırtına gibi esmesine karşın, Avustralya’ya 75-106 ve İspanya’ya da 86-91’lik skorlarla kaybetmişti. Litvanya, toplamda ise beş galibiyet ve iki yenilgi alırken, final şansını yakalayamamıştı.

11 Takımlı Litvanya Ligi’nde Zalgiris Kaunas ile Lietuvos Rytas, ülkenin önde gelen takımları arasında yer alıyor. Bu iki ekipten Zalgiris Kaunas, yaşadığı maddi sorunlar nedeniyle ABD’li skoreri Marcus Brown’ın kontratını fesh etmişti.

BULGARİSTAN
Elemelerde A Grubu’nda Sırbistan, İtalya, Finlandiya ve Macaristan ile mücadele eden Bulgaristan sürpriz gerçekleştirerek Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkını kazandı.

4 galibiyet, 4 yenilgi elde ederek İtalya gibi Avrupa Şampiyonalarının gediklisi bir takımı geride bırakan Bulgaristan, Sırbistan’ın arkasında A Grubu’nu ikinci sırada bitirdi. Antrenörlüğünü Maccabi Tel Aviv’i çalıştırdığı dönemlerde birçok kez Euroleague şampiyonluğuna ulaştıran Pini Gherson’un yaptığı Bulgaristan, bundan önce 2003 Avrupa Şampiyonası’nda yer almış ve 13. sırayı elde etmişti.

Elemelerde ABD asıllı oyuncu Ibrahim Jaaber 16 sayı, 5.1 ribaund ve 3.5 asist ortalamaları ile dikkat çekerken, Deyan Ivanov 15.9 sayı, 7 ribaund, Bulgatistan’ın yıldızlarından Todor Stoykov ise 14.4 sayı, 4.6 ribaund ve 1.8 asist ortalamaları ile mücadele etti.

Lottomatica Roma forması giyen Ibrahim Jaaber, Pini Gherson’un güvendiği isimlerin başında geliyor. Kaptan Todor Stoykov’un dışında ülkemizde Tekelspor forması ile yakından tanıdığımız Filip Videnov ve 2.07 boyundaki pivot oyuncu Techno Banev de Bulgaristan kadrosunda bulunuyor.

Bulgaristan Ligi’nde Lukoil Academic öne çıkan kulüp olarak dikkat çekerken, Antalya Büyükşehir Belediye’nin FIBA Eurochallenge’da elediği Spartak Pleven de zirve yarışında yer alıyor.

POLONYA
Avrupa Şampiyonasına ev sahipliği yapacak olan Polonya, erkeklerde en son 1971 yılında dördüncülük kazandıktan sonra Avrupa arenasından uzun süre uzak kaldı. 2009 Yılında kendi evinde düzenlenecek olan şampiyonada Polonya, en azından gruptan çıkmayı hedefliyor.

NBA Patentli forvet Maciej Lampe, Polonya’nın önemli oyuncuları arasında yer alırken, takımın en tecrübeli ismi ise Adam Wojcik. Kariyeri boyunca Euroleague’de önemli dakikalar alan Wojcik, Polonya’nın da önemli silahları arasında bulunuyor.

14 Ekibin mücadele ettiği Polonya Ligi’nin en önemli takımı Asseco Prokom. Euroleague’de de mücadele eden Prokom, Avrupa’nın en prestijli liginde her yıl yapmış olduğu yatırımla dikkat çekiyor.

TBF
2009 Avrupa Şampiyonası'nda Rakiplerimiz Belirlendi 2009 Avrupa Şampiyonası'nda Rakiplerimiz Belirlendi Reviewed by Adsız on 12:52 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.