Advertisement

"Ümit" Gönlümün Ekmeği, Umar Ha Umar Umar (Analiz)

(MixBasket Özel) - Büyük üstad Cem Karaca'nın dediği gibi gönlümüz ne kadar güzel şeyler isterse istesin olmuyor bazen. Tıpkı Ümit Milli Takım'ın Hırvatistan'daki performansı gibi. Kağıt üzerinde çok büyük umutlar vaadeden, turnuvada derece yapacağına inandığımı Ümit Milliler şu sıralar Division B'ye düşmemek için uğraşıyor. Peki ama, bu konuma gelmemizdeki faktörler neler?

Kadroya bakıldığında iki tane çok önemli ve sayı- ribaund potansiyeli yüksek uzunumuz hemen dikkati çekiyor. Furkan Aldemir zaten üstüne koyarak çıkıyordu merdivenleri, şampiyonada da istikrarı devam ettiriyor. Keza, İlkan için de benzer şeyleri söyleyebiliriz. Bu ikili en güvendiğimiz ve performanslarından en emin olduğumuz oyuncular. "Furkan bugün 25 attı, acaba yarın 2 sayıda kalır mı?" gibilerinden düşünce bırakmıyor sizde. İlkan ondan ziyade işin savunma ve ribaund kısmında daha çok öne çıkıyor. Aslında normal şartlarda uzun rotasyonunda sorun gözükmüyor gibi duruyor fakat var. Maalesef takımda uzunları besleyecek yeterlilikte bir oyun kurucumuz yok. Turnuva boyunca en güvensiz, tabir-i caizse en zayıf halkamız 1 numarada oldu. Genç Göksenin zaten daha çok taze, 1991 doğumlu oyuncu. Volkan İncekara takımında da etliye sütlüye dokunmayan bir görüntüde idi, turnuvada da öyle. En çok şaşırdığım isim Maxim Can Mutaf. Bu adamın yaşını küçülttüler ama hala iş yapamıyor. 2.ligde kişisel olarak iyi performans göstermişti halbuki, ama ondan da yararlanabilmiş değiliz. Banvit'in genç oyuncusu İbrahim bu saydıklarım içerisinde en iyi olanı. En azından hem sayı hem asist kısmında ismini görebiliyoruz. Bunlar haricinde 2 numarada Birkan ve Melih bazı maçlarda skorer gözükseler bile, kullandıkları top adedine, oluşan yüzdeye bakarsak vasat bir durum var ortada. Bu bağlamda değinmek istediğim bir konu var. Sorarım size, 2 numaranın görevleri nelerdir? Penetre ederek turnike atmak, penetre ederek rakibin dengesini bozmak, penetre ederek boş arkadaşlara pozisyon hazırlamak, penetre ederek faul aldırmak ve şut kullanmak. Bizim 2 numaramız Melih ne yapıyor peki? Milli Takımı babasının malıymış gibi kullanıyor, heryerden sallıyor üçlükleri. Şuanda şampiyonanın en çok üçlük deneyen oyuncusu konumunda Melih, fakat gelgelelim yüzdeler fena. Aslında kumaşı iyi bir oyuncu ama penetre edemeyen 2 numaranın yeryüzünde başarılı olma imkanı çok azdır, gününde isen şutların girer, kahraman olursun. Ama çoğu zaman şutların girmeyecektir, nitekim FIBA'nın yeni kurallarında üçlük çizgisinin uzaklaştığına dair yazı var, yayımlamıştık dün. Diğer 2 numaramız (ki bana göre uzunlarımızdan sonra en yararlı adam) Birkan Batuk. Ligde Pınar Karşıyaka formasıyla başarılı bir sezon geçiren Birkan dalgalanmalı olsa da şampiyonada fena işler yapmıyor. 15 sayı civarlarında dolanıyor, asistlerini yapıyor. Potaya gidebilen oyuncu sayımızın azlığı onu takımda daha önemli kılıyor elbette. Bu bağlamda kişisel performansından çok takımın hücum akışını etkileyen faktörlerden kendisi.

Benim gözlemlerim;

1) Takımda ciddi bir oyun kurucu eksikliğinin bulunması ve uzunları yeterince besleyemememiz
2) Oynadığımız maçlarda zaman zaman önemli farklar yakaladığımız maçlarda konsatrasyon eksikliği yaşamamız, maçı kontrolümüzde tutamayışımız (Son Hollanda maçında ilk çeyrekte 18 sayı fark yapmıştık.)
3) Potaya penetre eden oyuncu azlığı sebebiyle hücumlarımızın sıkışması ve genellikle şutla son bulması
4) Kadro genişliğinin yeterli seviyede olmaması ve oyunun gidişatını değiştirecek oyuncu bulamayışımız.
5) Koç Alaeddin Yakan'ın disiplinli ve ağırbaşlı yapısı (Belki oyuncular üzerinde etkili olmuş olabilir, öngörü olarak yazıyorum.)
"Ümit" Gönlümün Ekmeği, Umar Ha Umar Umar (Analiz) "Ümit" Gönlümün Ekmeği, Umar Ha Umar Umar (Analiz) Reviewed by Adsız on 08:14 Rating: 5

1 yorum:

Adsız dedi ki...

volkan incekara ve can maxim'den daha iyi ve tecrübeli guard'larımız var bu sene sertaçı muazzam besleyen uğur can öğüt neden düşünülmüyor??

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.