Advertisement

Yetenek Yeterli midir?

Sporcunun doğuştan getirdiği genetik özelliklere 'yeti' denir. Yetiler 1 sistemli çalışmalarla yetenek haline getirilir ve yetenek sporcunun ilginin yönünde kendi yaşamına yön veren değerli bir hazine olur.
Yetenek önemlidir ama yeteneği nasıl, nerede ve ne şekilde kullanmak ise ayrı bir yetenek gerektirir. Bu yeteneğe ise “zeka” denir. Zeka sporcunun yeteneğini daha üst boyutlara çıkarır. Sporcu yeteneğinin esiri olursa, yeteneğini üst düzeye çıkaramaz ve yetenek sporcuya ihanet eden bir durum haline gelir.
Yetenek, kişilikten daha önemli değildir. Yeteneğe anlam veren sporcunun kişiliği ve davranış normlarıdır.
Davranış normlarını yerine ve zamanına göre kullanamayan sporcu ise pek de ileri düzey sporcu sınıfına dahil edilemez.
Yetenek bir hazinedir. Daha da önemli olan onu kullanabilme ve gerektiğinde yeteneği de şekillendirebilme becerisidir. Beceri ise yeteneği kullanabilme ve akıl ve zeka ile harmanlaşmış davranış özellikleridir. Emek, zeka, ilgi ve zamanla oluşan değerli bir öğrenmedir, öğrenilen beceriler asla unutulamaz. Bir refleks olarak sporcunun yaşamına damgasını vururlar.
Milli Takımımızda umut bağladığımız ve sorumluluklar verdiğimiz bazı oyuncular, ne yazık ki yeteneklerini henüz öğrenilmiş olgun beceri haline getiremedikleri görülmektedir. Örneğin Hidayet, sakin ve soğukkanlı olması gereken durumlarda, duygularının esiri olup, zorlayarak işleri daha da işinden çıkılmaz hale getirmiştir. Zorlama atışlar yapması kendisinin hala yeteneklerini daha üst düzey beceri haline getiremediğinin kanıtıdır.Hidayet'in bizleri gururlandıracak düzeye gelmesi kendisinin tam anlamıyla dünya çapında bir yetenek olduğunu göstermez. Hidayet duygularını kontrol etmeyi öğrenmesi, bazı mazeretlerin arkasına sığınmayıp öz eleştiriyi doğru yaparak kendisini daha da geliştirmesi gerekir Yıldız konumuna gelen ve kendisine uluslararası platformlarda yer bulmuş bir spor insanının kendisine dönük öz eleştiri yapması pek kolay değildir. Ama aslında gerçek yıldızlar hala ve her şeyden bir tecrübe alan ve sürekli daha iyiye ve güzele doğru kendini odaklamış ve bunu yaşam biçimi yapmış bireylerdir ve asıl görevleri de bu noktada başlamaktadır. Hidayet'in de bu şampiyonadan öğrenmesi gerekir sanıyorum. Yalnız hidayet değil takımın için de Deneyimler doğru değerlendirildiğin de gerçek dersler çıkarılır. Yoksa hiçbir deneyimin bir anlamı kalmaz.
Bizlerde deneyimleri pahalıya alıyoruz maalesef. Yetenek kişilik ve karakterle olgunlaşıp anlamlaşıyor. Olgunlaşmak ise en önemli kazancımız olmalı.

Yazı alıntıdır.
Yetenek Yeterli midir? Yetenek Yeterli midir? Reviewed by Adsız on 21:38 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.