Advertisement

Hakan Köseoğlu Sorunsalı & Kıymet Bilememek


Şuradaki postun yorumlarında yazılanlara bir göz gezdirin. TBL'nin en eski guardlarından biri olan Hakan'ı resmen yerden yere vurdular.. Ordan anlatamadım, belki burdan anlatabilirim.

  Hakan'ın Tuborg kariyerinden başlayan performans artışı halen sürmekte. Potaya fazla bakmayan, daha çok asistleriyle ön plâna çıkan bir isim oldu yıllardır. Hatta 2001'de A Milli Takım'a kadar yükseldi. Bir çok takım gezdi ve neredeyse tamamında istikrarını korudu. Daçka altyapısında başladı kariyerine. İlk patlamasını 01-02 sezonunda Daçka ile yaptı. Henüz 20 yaşlarındaymış o zaman bakıyoruz da, ligde iyi işler başarmış, milli takıma kadar yükselmiş. Sonrasında 3 yıllık bir Tuborg, birer yıllık Tofaş ve Kepez kariyerlerinden sonra son durak Pınar Karşıyaka.

 Hakan'ın oyun şablonuna baktığımızda aklıma Stockton geliyor.(Aklıma ilk o geldi, kıyas yapmıyorum, bu konuda takılmayın.) Potaya bakmayan ancak deli gibi asist yapan bir adam geliyor aklıma. İstediği zaman sayı da buluyor orası ayrı. 10-11 yıllık TBL kariyerinde Hakan'ı istikrarı ile görüyoruz. Şuan kimse çıkıp Hakan'dan daha istikrarlı bir Türk guard oyuncusu söyleyemez. Söyleyecek olan varsa buyursun çıksın. Her gittiği takıma uyum sağladı Hakan ve asistini de yaptı. Salsa'da görüyorum ki Hakan'ın asist yapmasından ziyade, nasıl asist yaptığı tartışılmış. Neymiş, içeri deli gibi giriyormuş da topu dışarı sallıyormuş, artık top gelirse asist oluyormuş falan filan. Yahu güzel kardeşim, daha ne istiyorsun? Delicilik denen bir olayı Türkiye'de kaç tane guard yapıyor? Bunu geçtim. Dediğinizi kabul edelim diyelim. Peki, diğer takımlar, Hakan'ı savunan oyuncular, coachlar, neden Hakan'ın skor yapmasına veya asist yapmasına engel olamıyor? Tamam, kapatın pota altını, giremesin adam, asist yapamasın siz mutlu olun.. Kusura bakmayın ama, hiddetle kınıyorum orada yazılan yorumları. Adam nasıl asist yaparsa yapsın abi size ne? Her sezon, her gittiği takımda 6-7-8 asist ortalamaları tutturmuş bir adama bunları demek hakikaten saygısızlık. Kaldı ki Hakan'ın o bahsettiğiniz asistleri çalışılmış bir oyun diyebilirim. İçeri penetre edip topu dışarı çıkarıp asist yapma olayını Hakan; Tofaş'tayken Adem Ören ve Rasheed Brokerenborough, Kepez'deyken Tomislav Ruzic ile yapıyordu.  Şimdi Karşıyaka'da da Leon Williams ile yapıyor. Mims ile yapıyor(du). 

 Olayın bir yanı daha var. Hakan'ın bu tarz asist yapması,takım coachlarının, yönetiminin bilmediği bir şey değil. Sonuçta her takım; oyuncu kalitesine, durumuna,pozisyonlara göre transfer yapıyor. Dolayısıyla sanıyorum ki Hakan bu sene KafKaf'ta tam yetki almış, sayı da atıyor asistini de yapıyor.. 

 Gelelim top kayıpları konusuna.. Duymuşsunuzdur, takımın beyni guarddır her zaman. Ve o guard şuan asist lideri ise top kaybını fazla yapması normaldir. Top çoğunlukta Hakan'ın elindeyse tabii olacak. Son maçtan örnek vereyim; 27 sayı 12 asist 8 top kaybı. Baktığımızda attığı sayı biraz sürpriz olabilir, asistleri ise top kaybından daha fazla.. Bu da Hakan'ın iyi bir maç çıkardığının göstergesidir. İsterseniz, bir de sağlamasını yapalım ha?  12-8=4

  Son bir şeye daha değineceğim. Şu gözünü sevdiğimin medyası; Ender Arslan'ı bu kadar pompalayacağına, Hakan Köseoğlu'nu pompalasaydı... Kim hak ediyor? Ender Efes'te ne yapıyor? Hakan Karşıyaka'da ne yapıyor? Ender Avrupa'da oynadı da ne oldu? Hakan'a bu şans verildi mi? Hakan'ın kendini göstermesini sağlayacak bir kulüp çıktı mı? Mı,mı,mı.. 

 Bu yazı bitmez en iyisi noktayı koyalım...

 
Hakan Köseoğlu Sorunsalı & Kıymet Bilememek Hakan Köseoğlu Sorunsalı & Kıymet Bilememek Reviewed by Adsız on 19:24 Rating: 5

6 yorum:

asist time dedi ki...

Nba scoutları zamanında Turkiye'ye oyuncu izlemeye geldiğinde Hakan Koseoglu icin yorumları, sutunda ki istikrarsız ve oyun kontrolunda ki etkisizliğinden bahsediliyordu. Zaten buyuk takımlarda ki bulunamama sebepleri de bunlar. Yazıda oyun şablonu acısından John Stockton filan da denmiş de hadi tanımasak neyse :) açıkcası cok abartılı bir yazı olmus dusuncesindeyim..

Adsız dedi ki...

Aklıma ilk gelen Stockton'du ne bileyim. Onunla kıyas değil, sadece benzetmeydi.

Hakan Köseoğlu NBA'lik adam diye bir şey demedim, NBA scoutları tabii beğenmez, zaten NBA scoutları Türkiye'den niye guard alsın ki.. Adamlarda kaynıyor zaten. Abarttığımı sanmıyorum, Stockton örneği abartılı gelmiş olabilir, dediğim gibi o da benzetmeydi zaten. Yorumun için teşekkürler ayrıca.

Adsız dedi ki...

Oyun kontrolü, şutunda istikrarsızlık: Ender Efes'te, Efes büyük kulüp, bu söylediklerin Ender'de tutuyor mu acaba? :)

asist time dedi ki...

Nba scoutlarının yorumunu genel bir oyuncu bilgisi olarak verdim. Konu Ender ile karşılaştırma mı yoksa sadece Hakan Koseoglu mu :) Sonucta bu bir basketbol ve kimin hakkı veya duygusal olarak o ondan daha iyi gibi yorumlar biraz varsayıma dayalı olarak havada kalan yorumlar cunku basketbol da altyapı onemli bir adımdır. Ender yanılmıyorsam 17 yasında herhangi bir takımın degil Efes Pilsen'in A takımına yukseldi. Ikisinin karşılaştırılmasını da yapılıyorsa da bana gore Ender Hakandan daha iyi bir oyuncu. Hedefi kısıtlı olan takımlar da her zaman Hakan'ı izlediğimiz icin sana biraz Stockton havası katmıs olabilir ama :) Ender hedefi olan ve takımda bircok yıldızı barındıran bir takımda oynuyor. emin ol ender hakan gibi diger takımlarda oynasa idi hakan dan cok cok daha fazla dikkat cekerdi. Mesela 1 sene oturan Hakan'ın erdemir de ki son mac performansı gibi.

Adsız dedi ki...

Sanmıyorum, Ender üst düzey kulüplerde oynadı, oyununa bişey katmadı, Avrupa'ya gitti bir yılda 3 takım değiştirdi geldi, şimdi de avare avare.. Hakan'a böyle bir şans verilseydi işler çok değişirdi düşüncesindeyim. Amacım Hakan ile Ender'i kıyas değildi, ama anlatmak için örneklendirme yoluna gittim.

Serdar dedi ki...

Bugün 30 sayı 4 rib 8 asistle oynadı, lakin son 1:09, leon williams smaca giderken blok yedi, fauldü veya deildi, pozisyona hakemlerden sonra en yakın olan bizler bile kararsız kaldık, taraflı bir yönetim yoktu, bakın sonra ne oldu bu sırada fark 4 sayı(81-77), pozisyonun hemen sonrasında hızlı hücumu kesmek için faul yaptı(4ncü faul), hakemin suratına 5 cm mesafede önceki pozisyon için çok kızgn bir ifadeyle hakemle tartştı, hakem sustu, faul sonrasında tt kenardan oyuna başlamadan önce, tekrar hakemin yanına gtti aynı tutumla, ve teknik faul yedi(5nci faul), ve bu sırada o kdr sıcaktıki yanıodu adete mesafe tanımadan 3leri sallıodu, peki ne oldu tüm maçı sürükle 1:09 kala yalnzca 4 sayı gerideyken tüm maçı geriden götrdüün ve rüzgarıda arkana alıp iyi savunma yapıp, kafa kafaya getirdikten sonra bu nasıl açıklanabilir, bu kdr senedir top koşturan tecrübede, sahada takımının lideri olan bi oyuncudan bahsedioruz, fırsatın olursa bu maçı son çeyreğini izlemeni isterim...

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.