Advertisement

TBL'de Sezon Öncesi Görüşler

Türkiye Basketbol Ligi’nde 2014-2015 sezonu öncesi takım yetkilileri; yaz döneminde yapmış oldukları transferler ve hazırlık süreçlerini değerlendirirken, yeni sezon öncesi de mesajlar verdi.

TBF'ye yapılan açıklamalar şu şekilde;


Engin Özerhun (Anadolu Efes)
“Türkiye Ligi’nde şampiyonluğu en fazla kazan takım olarak, 14. kez mutlu sona ulaşmak istiyoruz ve bunun için de elimizden geleni yapacağız. Türkiye Ligi’nde ciddi bütçeler ile son derece güçlü kadrolar kuran takım sayısı bu sezon çok fazla. Bu yüzden ligde çok zorlu karşılaşmaların sahneleneceğine inanıyorum.

Lige çok iyi bir takım olduğuna inandığım Gaziantep ile deplasmanda başlıyoruz. Zor bir deplasman olacağını biliyoruz. Biz de hedeflerimiz doğrultusunda lige galibiyet ile başlamak arzusundayız.

Bu sezon Türkiye Ligi’nde maçların sonucunu önceden tahmin etmek çok zor olacak. Çok kaliteli kadrolar var ve basketbolseverleri keyifli ve zevkli bir lig bekliyor. Maçların kalitesinin yüksekliği seyirciyi de beraberinde getirecektir...

18 Ağustos’ta başlayan yeni sezon hazırlıklarımızın sonuna gelmiş ve 2014-15 sezonuna bu hafta sonu itibariyle girmiş bulunuyoruz. Öncelikle yeni sezon öncesinde tüm takımlara başarılar dilerim.

Biz yeni sezon hazırlıklarımıza milli takımlarda bulunan oyuncularımızdan yoksun başladık. Altı günlük ilk etap çalışmasının ardından ikinci etap çalışmaları için Slovenya’da kamp yaptık. Yine bazı milli takım oyuncularımız bu kampta yer almadılar. Doğuş ise sonradan aramıza katıldı. Bilindiği gibi bu sezon yeni bir yapılanma içindeyiz. Yeni yabancı oyuncularımız var. Onların takıma adaptasyonu ve diğer oyuncular ile birlikte takım olgusunu pekiştirmeleri biraz zaman alacaktır. Hazırlık maçlarında ve geride bıraktığımız Türkiye Kupası mücadelelerinde de zamana ihtiyacımız olduğunu ama takımımızın her zaman olduğu gibi yüksek hedeflerinden sapmayacağını net olarak gördük.

Birkan ve Cenk’in sakatlıkları haricinde eksik ya da sakat oyuncumuz olmadan yeni sezona giriyoruz. Umuyorum ki Birkan ve Cenk de aramıza katılınca takımımızda taşlar yerine tam olarak oturacak. Şu an takımımızda geçtiğimiz yaz döneminde Avrupa Ümitler ve Avrupa Gençler Şampiyonası’nda zirveye çıkmış milli oyuncularımız, A Milli Takım forması ile Dünya Şampiyonası’nda görev yapmış oyuncularımız ve tecrübelerinden istifade etmeyi beklediğimiz yabancı oyuncularımız var. Gerek biz, gerek başantrenörümüz genç oyuncularımıza çok güveniyoruz. Hedeflediğimiz başarılara Ivkovic’in yönetiminde ulaşmak için çok çalışacağız…”


Ali Kavaklıoğlu (Rönesans Ted Ankara Kolejliler)
“Kulübümüzün vitrinini oluşturan A Erkek Basketbol Takım kadromuzu, titiz çalışmalar neticesinde oluşturduk. Kadromuzda klüp altyapımızdan yetişen iki sporcumuzun da yer aldığı toplam 6 yerli, 6 da yabancı sporcu yer almaktadır.

Takımımız yeni antrenörümüzün yönetiminde önce Bolu'da on günlük bir kamp süreci ile çalışmalarına başladı. Daha sonrasında sırasıyla ‘Uşak Kurtuluş Kupası’, ‘Prof.Dr.Rüştü Yüce Turnuvası’ ve ‘TSYD Ankara Basketbol Turnuvası’na katıldık ve bu hazırlık maçlarıyla eksiklerimizi görme şansı bulduk. Lig öncesi ilk sınavını Türkiye Kupası eleme grup maçlarında veren takımımız, burada iyi sonuçlar alarak çeyrek finale kalmaya hak kazandı.

Takımımızın bu seneki hedefi ise ligde istikrarlı bir çizgi ile mücadele etmesi ve Play-Off'da yer almasıdır.”


Murat Polat (İstanbul B.Ş.B Spor Kulübü)
“Transferlerimizde öncelikle kulübün hedeflerine yönelik oyuncuları kadromuza katmaya çalıştık. Bu anlamda en önemli hedefimiz olan ligi ilk 8 takım arasında bitirebilmek. Bu hedefe ulaşmak için kendi kulüplerinde şans bulamamış genç oyunculara şans vermeyi amaçladık. Denediğimiz pek çok genç oyuncu içinden seçtiğimiz Mehmet Şanlı (1995, Fenerbahçe altyapı, 2013-2014 Beşiktaş), Doğukan Tekfidan (1996, Anadolu Efes altyapı, 2013-2014 Pertevniyal), Oğuzhan Turan (1993, Anadolu Efes ve Fenerbahçe altyapı, 2013-2014 Gelişim Koleji) ve Burak Gürbüz'ün (1997, İstanbul BŞB altyapı) daha iyi oyuncu olmaları yolunda hem yol gösterebilecek, hem de onları yukarı taşıyabilecek oyunculara yönelmeye çalıştık.

6 yabancılı sistemi, genç Türk oyuncuların vizyonlarını genişletmeleri ve daha çok çalışarak TBL'de oynayabilecek duruma gelmelerine olanak sağlanması yolunda kullanmak, bizim açımızdan son derece önemli. Bu sebeple yabancı oyuncu olarak Panathinakos'tan Zack Wright, Lyetuvos Rytas'dan Steponas Babrauskas ve Slovenya milli takımı ve Tofaş'tan Jure Balazic, Türk oyuncu olarak da Mersin BŞB'den Levent Bilgin, Beşiktaş'tan Caner Topaloğlu ve Türk Telekom'dan Can Akın ilk tercihlerimiz oldu. Özellikle bu transferlerimizin genç oyuncularımız açısından önemli örnekler olduğunu ve gençlerin bu isimlerle aynı takımda bulunmalarının, onların gelecekleri açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Ardından yabancı olarak Union Olympia'dan Alex Stepheson ve Türk oyuncu olarak da Aliağa Bld.'den Bora Hun Paçun transferlerimizi gerçekleştirdik. Bu oyuncularımız da gerek takımın, gerekse de kulübün hedeflerine uygun olduklarını ilk 2 aylık süre içinde bize ispatladılar. İç transferde Umutcan Özyıldırım ve Burak Erol ile devam etme kararı almamızdaki en önemli sebep ise karakterleri ve deneyimleri ile hedef gençlerimize yapabilecekleri katkılardı.

Yeni sezona hazırlık dönemine diğer takımlara nazaran geç başladık. Yeni kurulan bir takım olmamız sebebiyle bu gecikme bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. 25 Ağustos günü başladığımız çalışmalarımızda tam takım olarak ilk antrenmanımızı 15 Eylül tarihinde yapabildik. Ardından 18-20 Eylül tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Acıbadem Turnuvası’na katıldık. Bu turnuvada oynadığımız maçlarda zaman zaman istediğimiz düzene yaklaşsak da, turnuvanın genelinde çok kötü bir görüntü verdik. Acıbadem Turnuvası’nın hemen sonrasında 22-26 Eylül tarihleri arasında Yunanistan'da bir kamp yaparak sırasıyla KAOD, Iraklis ve PAOK ile birer hazırlık maçları yaptık. Genel olarak bu kampın son derece faydalı ve verimli geçtiğini düşünüyorum. Bu kamp sırasında takımın gösterdiği ilerlemeyi takdir ediyorum ancak lig için yetersiz görüyorum.

Yunanistan kampı dönüşünde ara vermeden antrenmanlara devam ettik ve 2-4 Ekim tarihlerinde Sakarya grubunda Türkiye kupasına katıldık. İlk gün Tofaş'a karşı son derece iyi ve akıllı oynayarak maçı kazandık. Ancak takımın, sıkışık takvimimiz sebebiyle yaşadığı yorgunluğun özellikle ikinci gün TED Ankara Kolejliler maçında ortaya çıkması sonucu fena başlamadığımız maçta düzeni istediğimiz seviyeye çekemedik. Maçın devamında da çok kötü oynayarak mağlup olduk. Son gün oynadığımız Fenerbahçe maçına da yine çok çok iyi oynayarak başladık ancak gerek yorgunluğumuz, gerekse de bench katkımızın Fenerbahçe'ye oranla zayıf kalması sonucu mücadeleyi kaybettik.

Tüm takımlar gibi bizim de hala bazı eksiklerimiz var. Ancak bu eksikleri en kısa zamanda gidermek için yoğun şekilde çalışıyoruz. Bizim diğer takımlara göre en büyük avantajımız kadromuzdaki oyuncuların kalitesi. Bu kaliteyle kısa sürede istediğimiz seviyeye geleceğimizi ve hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum.

Belirttiğim gibi ilk hedefimiz Play-Off'a katılabilmek ve bu amaçla ligi ilk 8 takım arasında tamamlayabilmek. Uzun vadeli hedefimiz ise altyapımızdan gelen ya da kendi takımlarında şans bulamayan genç oyunculara şans verebilmek.”


Coşkun Teziç (Tofaş)
“Yabancı kuralı gereği ortaya konan basketbolun, kalite ve yapı bakımından değişim göstereceği bir gerçek. Biz de tüm hazırlık ve çalışmalarımızı, bu değişime ve kalite artışına ayak uydurmak adına yapıyoruz.

Geçmiş yıllardan çok daha farklı bir sezon olacak. Türkiye Kupası'nda da gördük ki ligimizin kalitesi çok yüksek. Dolayısıyla hiçbir takım birbirini çok büyük farklarla yenemeyecektir. Bu detayları göz önünde bulundurarak, hazırlanıyoruz.

Yeni sezondaki hedefimiz, Play-Off. Ligimizde en az 12 takım Play-Off'a yükselmeyi hedefliyor, bu nedenle ekmek aslanın ağzında diyebilirim. Dolayısıyla eğer bu hedefi gerçekleştirebilirsek bizim için çok büyük bir başarı olacaktır.”


Nihat Mala (Trabzonspor Medical Park)
“Hazırlıklarımızı kamp çalışmaları ve katıldığımız turnuvalarla gerçekleştirdik. En son da Türkiye Kupası'nda mücadele ettik. Bu sene, takımlar yabancı kuralının değişmesiyle ilgili zorluklar yaşıyor ve bu duruma adapte olmaya çalışıyorlar. Bizim sezon açısından hedefimiz ilk 8 içinde yer alabilmek.”


Fatihan Erdoğan (Uşak Sportif)
“Öncelikle bizim için zor bir sezon olacağını belirtmeliyim. Hem Eurochallange hem de 1. Lig'de mücadele edeceğiz. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda yaptık.

Hazırlıklarımızı Afyon'da sürdürdük. Özel turnuvalara katıldık, en son da Türkiye Kupası'nda mücadele ettik.

Uşak Sportif Gençlik Spor Kulübü Genel Menajeri olarak kişisel fikrim, bu sezon son on yıla nazaran seyir zevki çok daha yüksek ve çekişmeli bir lig olacağı yönünde.

Bizim de bu sezon için hedefimiz, geçtiğimiz sezonda olduğu gibi Play-Off'ta yer almak ve Eurochallange'ta finale yükselebilmek. Artık sözü parke üzerinde oyuncular söyleyecek. Sakatlıkların yaşanmayacağı bir sezon olmasını umuyor, herkese başarılar diliyorum.”


Turgay Çataloluk (Banvit)
“Çalışmalarımızın bir kısmını Türkiye'de bir kısmını da yurt dışında gerçekleştirdik. Bolu'da yaptığımız kamp ve kendi tesislerimizde sürdürdüğümüz çalışmalarla 15 günlük bir hazırlık periyodu geçirdik. TÜBAD Banvit Turnuvası ve Türkiye Kupası'nda mücadele ettik. Yurt dışında da turnuvalara katıldık. Almanya'da yapılan Bamberg Turnuvası ve Selanik'teki Aris Turnuvası’nda yer aldık.

Antrenör değişikliği yaptık ve takımda yeni oyuncular var. Yeni bir sisteme adapte olmaya çalışıyoruz ve bu yeni yapılanma nedeniyle henüz tam olarak hazır olduğumuzu söyleyemem. Ancak kaliteli bir kadromuz var ve bu sezon da son senelerdeki istikrarlı çizgimizi korumak istiyoruz.”


Yiğiter Uluğ (Beşiktaş İntegral Forex)
“Geçen seneki kadromuzdan birçok oyuncuyu değiştirdik. Bu nedenle çalışmalarımıza diğer takımlardan daha erken başlayarak oyuncuları kaynaştırmak istedik. Hem milli oyuncuların takıma geç katılması hem de sakatlıkların baş göstermesi nedeniyle, bir türlü tam kadro halinde hazırlık maçı ve çalışma yapamadık. Bu nedenle de tam olarak hazırlanma fırsatı bulamadık. Ekim ayına da sakatlıklarla başladık, bunların sonucunda hala hazırlık sürecindeyiz diyebilirim.

Geçen sezon ligin üst sıralardaki takımlarını en az bir kez yendik ve sezonu ilk 5 takım içinde tamamladık. Bu sezon da ise bunun daha fazlasını yapabilmeyi hedefliyoruz.”


Murat Özyer (Galatasaray Liv Hospital)
“Galatasaray Liv Hospital olarak 1. Lig’de değişen yabancı kuralına göre takım kurmaya özen gösterdik.  Dünya Şampiyonası’na katılan 6 oyuncumuz takıma son günlerde dahil oldu. Dolayısıyla uyum sürecinin Kasım ayına kadar sarkacağını düşünüyorum.

Oyuncuların bir kısmında mental yorgunluk ve sakatlıkların olması oyun sistemimizin geç oturmasına neden olacaktır.

Özellikle Türkiye Kupası maçlarını seyrettikten sonra bilhassa Aralık ayı sonuna kadar tüm takımların birbirini yenebileceğini gördüm.

Yabancı oyuncu sayısının artışı ile yeni oyuncular görüyoruz. Sürprizlerle dolu, değişik bir lig olacağını düşünüyorum.

Bizim de yeni sezondaki hedeflerimiz Türkiye Kupası ve lig şampiyonluğuna ulaşmak. Geçen seneki Euroleague başarımızı bir üst seviyeye taşımak da hedeflerimiz arasında yer alıyor.”


Barış Özman (Eskişehir Basket)
"Eskişehir Basket olarak yeni kurulan bir organizasyonuz. Yazın organizasyonel detayların tamamlanmasıyla ilgili çalıştığımız için, kadro yapımızı Ağustos ayı içerisinde kurduk.

Koçumuz Alp Bayramoğlu ve teknik ekiple birlikte Türk oyuncularımızın bir kısmı Ağustos ayında antrenmanlara başladı. Yabancı oyuncu transferlerimizin ve milli takımlardaki oyuncularımızın katılımıyla tam kadro olarak takımımız hazırlık sürecine Eylül ayında başladı. Öncelikle Eskişehir'de bir haftalık kamp yaptık. Devamında Uşak Kurtuluş Kupası ve Acıbadem Üniversitesi Turnuvasında mücadele edip Beşiktaş IF ve Fenerbahçe Ülker'e karşı hazırlık maçları oynadık. Samsun'daki Türkiye Kupası maçlarıyla sezonu açmış olduk.

Hazırlık süreci ve Türkiye Kupasında, TBL'deki birçok rakibimizle oynamış olduk. Yabancı oyuncu sayısıyla ilgili değişen kural, takımların kadro kalitesini gözle görülür bir şekilde arttırmış durumda. Süre almak isteyen Türk oyuncuların da kendilerini daha iyi hazırladığını görüyoruz. Bu seneki kadro kalitelerinin birbirine oldukça yakın seviyede olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla takım kimyası, iç sahada yaratılan taraftar desteği ve momentum gibi faktörlerin her zamankinden daha önemli olacağına inanıyoruz.

Hedefimiz genç kadromuzla birlikte sürekli maçların içinde olmak ve kazanma alışkanlığını hızlıca yakalamak.

Lige iyi başlamak bizim için çok önemli. Bunun için de Eskişehir'deki basketbolu seven kitlenin bir an önce takımımızı benimseyip bütünleşmesi için çalışacağız."


Boray Dai (Royal Halı Gaziantep Basketbol)
“Bu sezon tanıdığımız ve düzgün karakteriyle takım kimyasına uyum sağlayacağını düşündüğümüz oyuncularla yola çıktık. Antrenörümüzle geçen sezondan beri takip ettiğimiz oyuncuları transfer ettik.

Çok sayıda kulübün yatırımı söz konusu. Zor bir sezon olacak. Tabii ki yabancı kuralının getirilmesi kulüplerin yapısını önemli ölçüde değiştirdi. Bu değişiklik de tüm lige yansıyacaktır.

Bizim yeni sezon için hedefimiz, Play-Off’ta yer almak. Hatta bu hedefi daha da büyüterek ilk 4 takım içinde bulunmak istiyoruz.”


Selim Çınar (Pınar Karşıyaka)
“Sezon başlangıcında başımıza ilk kez gelen bir durum söz konusuydu. Antrenörümüz milli takımla birlikte olacağından, takımların en önemli evresi olan sezon öncesi hazırlık döneminde bizimle birlikte olamayacaktı.

Bu sebeple önceliğimiz, çok mütevazi bir bütçeyle Türkiye kupasını kazanma basarisi göstermiş bir takımın oyuncularını kadroda tutabilmeyi başarmaktı. Ancak bu şekilde, düzeni bilen oyuncularla sezon öncesi dönem daha kolay geçecek ve antrenör Ufuk Sarıca takıma katıldığında da iş bir nebze olsun kolaylaşacaktı.

Bu hedefimizi büyük ölçüde başardık ve kadroda tutabildiğimiz oyunculara yaptığımız birkaç doğru takviye ile bugünkü kadroyu oluşturduk.

Hedeflerimize gelince, bugün itibari ile ilk 2 hedefimizi gerçekleştirdiğimizi görebiliriz. Öncelikle geçen sezon kazanma basarisi göstermiş olduğumuz Türkiye Kupası’nda gruptan çıkarak 8’li finallere kaldık. Bunun yani sıra Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda, Fenerbahçe Ülker’i mağlup ederek kupayı kazandık. Tek maçlık bir aşkımız vardı ve uzun sure sonra bunu basardık.

Şimdiki hedefimiz, önümüzde kalitesi ve sertliği git gide artan ligde, kendimize en iyi yeri bulup Play-Off’da avantaj elde etmek, Avrupa’da geçmiş sezonun ötesine geçebilmek ve Türkiye Kupası’nda geçen seneki başarıyı tekrarlayabilmek.”


Gökhan Çelik (Torku Konya Spor Basketbol Spor Kulübü)
“Geçen sezon, yaşadığımız belirsizlik nedeniyle transfer ve sezon hazırlığı dönemine çok geç başladık. Bu sezon bu sıkıntıları yaşamadan transfer dönemine girdik ve sezonu en erken açan takımlardan biri olduk. Çanakkale’de hazırlık Kampı yaptık; Uşak ve Ankara’da turnuvalara katıldık. Türkiye Kupası da bizim için iyi bir deneme oldu.

Transferlerimizi, hocamızın raporları doğrultusunda, takım oyunu oynayabilen, agresif ve çalışkan oyunculardan seçerek sınırlı bütçemizi en iyi şekilde kullanmaya çalıştık. Geçen sezondan Troy DeVries, Sean Williams, Valentine Pastal ve Burak Selen’i takımda tuttuk.

Geçtiğimiz sezon ilk kez mücadele ettiğimiz birinci ligde hedefimiz ligde kalmaktı ve bunu başardık. Bu sezon ilk hedefimiz bu ligde kalıcı olduğumuzu göstermektir. Günlük hedefler yerine uzun vadeli planlamalarla edinilecek sonuçların daha sağlıklı ve kalıcı olduğunu düşünüyoruz. Bu sezon geçen sene aldığımız 10 galibiyetin üzerine çıkarak play-off ve Avrupa kupalarını kovalayan bir Torku Konyaspor izlettirmek istiyoruz. Bu hedefler doğrultusunda çalışırken de altyapılarımızda yer alan genç oyuncularımızı A Takım seviyesine çıkartma hedefimizi önceliğini korumaktadır.”
TBL'de Sezon Öncesi Görüşler TBL'de Sezon Öncesi Görüşler Reviewed by Ferhat Yeşiltaş on 00:03 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Soru-Cevap-Bilgi

Blogger tarafından desteklenmektedir.